Milieu & Natuur

Dieren betalen prijs voor gevaarlijke snelweg Brazilië

7 juni 2021

Meer dan drieduizend wilde dieren worden jaarlijks aangereden op de gevaarlijke Braziliaanse snelweg BR-262, deze weg werd dwars door een rijk ecosysteem aangelegd. Een rechtszaak dwong de autoriteiten stappen te ondernemen tegen de vele aanrijdingen met dieren.

In de jaren zestig werd de BR-262 aangelegd. Het waren andere tijden: zo stelde men nauwelijks eisen aan de milieu-impact van een snelweg. Er werd geen rekening gehouden met het effect op het leven van wilde dieren en hun ecosystemen. Ruim zestig jaar later maakt de federale universiteit van Mato Grosso do Sul (UFMS) bekend dat ieder jaar meer dan drieduizend wilde dieren, 88 verschillende diersoorten, worden doodgereden. Maar niet alleen dieren zijn het slachtoffer. Volgens een onderzoek van Fernanda Abra, een biologe gespecialiseerd in de ecologie van (snel)wegen, uitgevoerd in de deelstaat van São Paulo, sterven er gemiddeld 22 mensen bij 3.000 botsingen met wilde dieren.

Van oost naar west

De BR-262 loopt van oost naar west door de deelstaten Espírito Santo, Minas Gerais, São Paulo en Mato Grosso do Sul. De weg doorkruist verschillende natuurgebieden; het Atlantisch Woud, de Cerrado en de Pantanal. Het meest dodelijke traject van de Braziliaanse snelweg bevindt zich vlakbij Boliva, de weg tussen de steden Aquidauana en Corumbá, hier rijdt veel vrachtverkeer van de mijnbouwsector.

In 2018 dreigde de Openbare Aanklager van Mato Grosso do Sul met een rechtszaak tegen het Nationaal Departement voor Transportinfrastructuur (DNIT). Doel was om de autoriteiten te dwingen maatregelen te nemen om de lokale fauna te beschermen tegen het verkeer. Volgens Luiz Guilherme Rodrigues de Mello, directeur van DNIT, waren de autoriteiten op de hoogte van het gevaar van de snelweg voor dieren, maar de juridische zaak schudde ze wakker. Hierdoor beseften ze hoe kritiek de situatie is. Ze zijn nu bereid om maatregelen te nemen om het aantal aanrijdingen drastisch te verlagen.

Over hekken klimmende neusbeertjes

De ministeries van Milieu en van Infrastructuur onderzoeken hoe het gevaar van de snelweg voor de omliggende ecosystemen kan worden verminderd. Zo denkt men aan het aanleggen van ecoducten en het plaatsen van hekken. Maar dit is lastig. Volgens biologe Abra breken capibara’s en miereneters de hekken open, klimmen neusbeertjes erin, springen herten eroverheen en graven gordeldieren zich eronder. Abra is bezig met een onderzoek naar geschikte methodes om de wilde dieren uit de buurt van de snelweg te houden, in december komt ze met een rapport. Met haar onderzoek wil ze niet alleen bewustwording creëren voor het gevaar voor dieren, maar ook voor de mens. Hiervoor is er wel een mentaliteitsverandering nodig, deze wil men bereiken door middel van educatie en samenwerking. Zo wil men vrachtwagenchauffeurs vragen om te helpen met het documenteren van dierwaarnemingen, hierdoor worden zij in feite onderdeel van de oplossing. Een andere mogelijkheid is, in samenwerking met bedrijven, de nachtelijke ritten te verminderen. Veel dieren worden juist in het donker aangereden.

Bronnen: Ministerio Público Federal Mato Grosso, Jornal da Record, O Globo, The Guardian, The New York Times

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This