Politiek & Maatschappij

De bars in Brazilië kiezen hun klanten volgens hun politieke voorkeur naarmate de verkiezingen naderen

6 januari 2022

Redactie

Jana Santos heeft een ondubbelzinnige boodschap aan Jair Bolsonaro steunende anti-vaxxers die een Moscow Mule of Caipirinha willen drinken in haar bar in Zuid-Brazilië. “Kom niet. We willen je hier niet”, zei de bareigenaresse die onlangs een bord bij de ingang plaatste met de instructie aan niet-gevaccineerde Bolsonaristas om weg te blijven.

Santos (32) zei dat ze had besloten om niet-geprikte Bolsonaro-aanhangers uit de Cosmos Gastrobar in Curitiba te weren wegens diens “vileine” reactie op een Coviduitbraak die bijna 620.000 Brazilianen heeft gedood en bedrijven zoals het hare heeft beschadigd.

“Het was een kreet vanuit het hart – een protest tegen alles wat deze president ons heeft aangedaan … Hij is een slechte man”, zei ze over de extreemrechtse leider van Brazilië, die beweert niet te zijn ingeënt en herhaaldelijk de inentingscampagne van Brazilië heeft ondermijnd. Santos is niet de enige, want de giftige politieke atmosfeer in Brazilië vervuilt zelfs het uitgaansleven en een aantal kroegen vertellen hun politieke tegenstanders om te verdwijnen.

In juli meldde een andere lokale bar, Bek’s Bar, aan drinkers dat ze hun bier elders konden kopen als ze Bolsonaro steunen. “Ik wil graag laten weten dat klanten die de genocide van 500.000 Brazilianen en duizenden andere wreedheden steunen ZEKER niet zullen worden gemist”, kondigde de eigenaar, Giovanna Lima (33) op Instagram aan. “Ik ga liever waardig failliet dan tegen mijn principes in te gaan”, zei de linkse bareigenaar die afhaalmaaltijden serveert in tassen met de slogan: “Ga weg, Bolsonaro.”

Aanhangers van Bolsonaro hebben nog steeds geen tekort aan opties, en hun radicale president blijft de steun genieten van ongeveer 20 procent van de kiezers terwijl hij zich voorbereidt op herverkiezing volgend jaar. In Ouro Preto do Oeste, een grensplaats in het pro-Bolsonaro Amazonegebied, kunnen gasten dankzij de rechtse restauranteigenaar Valmir Chaves (58) zelfs pizza’s bestellen die zijn vernoemd naar hun populistische leider. “Hij is de meest patriottische president die Brazilië ooit heeft gehad”, aldus de eigenaar van Aquarius Pizzaria.

Chaves zei dat de Bolsonaro-pizza was bestrooid met kip, olijven en twee porties palmharten als eerbetoon aan de witte groente die de president van Brazilië tijdens zijn jeugd op het platteland van São Paulo oogstte. Terwijl hij een bestelling van gebakken kip opnam, herinnerde Chaves zich hoe hij de patriottische pizza had uitgevonden en zijn bar had versierd met Braziliaanse vlaggen na de verkiezing van Bolsonaro in 2018.

“Mensen zeggen dat ik dol ben op Bolsonaro – dat ik een Bolsonaro-fan ben. Maar het gaat niet om Bolsonaro”, zei de barkeeper, wiens zwarte Hyundai is versierd met de woorden: “100% Bolsonaro”. “Het gaat over mijn land – en als iemand anders de dingen zou doen die Bolsonaro doet, zou ik diegene ook steunen.”

Linkse mensen zijn niet het enige dat onwelkom is in de bar van Chaves. Een bord aan de muur informeert gasten dat ze niet mogen afstemmen op de grootste omroep van Brazilië, TV Globo, waartegen Bolsonaro scheldt, net zoals zijn mentor Donald Trump scheldt tegen CNN. “Aan klanten en vrienden van dit etablissement”, staat er. “We kijken niet naar Globo onzin.”

The Guardian

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This