Milieu & Natuur

COP26: Latijns-Amerika’s gebrek aan klimaateenheid

8 november 2021

Redactie

Latijns Amerika en het Caribisch gebied zijn een van ’s werelds meest kwetsbare regio’s voor de klimaatcrisis, met jaarlijkse orkanen en enkele van de ergste droogtes ter wereld. Maar het ontbreekt aan eenheid om de uitdaging aan te gaan.

Misschien is de enige verbindende factor van de Latijns-Amerikaanse landen op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties van dit jaar, de COP26 in Glasgow, de eis dat rijkere landen de rekening van de strijd tegen de opwarming van de aarde betalen door de 85 miljard euro te mobiliseren die is afgesproken in het akkoord van Parijs.

Brazilië en Mexico, de twee grootste uitstoters van broeikasgassen in Latijns Amerika, staan ​​centraal op de top van dit jaar, omdat er veel kritiek is op het gebrek aan vooruitgang in hun klimaatbeloften.

“De regeringen van Latijns Amerika willen heel verschillende dingen”, zegt de Chileense Maisa Rojas, een van de auteurs van het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). “Historisch gezien is er geen gemeenschappelijk standpunt geweest.”

Deze variatie in beleid blijkt duidelijk uit de nationaal bepaalde bijdragen, waarin elk land zijn aanpak presenteert om de opwarming van de aarde tegen te gaan. “Niet alle Latijns-Amerikaanse landen hebben hun bijdrage geregistreerd, terwijl Brazilië en Mexico hun toezeggingen van het akkoord van Parijs niet hebben verbeterd”, voegt Rojas toe.

Colombia, een van de meest biodiverse landen ter wereld, is van plan tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 51 procent te verminderen, een einde te maken aan de ontbossing en koolstofneutraliteit te bereiken.

Volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds hebben Colombia, Panama, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Suriname de meest ambitieuze klimaattoezeggingen gedaan. Maar de grootste uitstoters van broeikasgassen in de regio zijn ook gebrekkig in hun klimaatverplichtingen.

Hoewel wetenschappers het er bijna unaniem over eens zijn dat mondiale klimaatdoelstellingen alleen kunnen worden bereikt door af te stappen van fossiele brandstoffen, zou de voorgestelde energiehervorming van Mexico wind- en zonne-energie beperken.

Brazilië, dat een delegatie naar de COP26 heeft gestuurd zonder president Jair Bolsonaro, zei dat het zich inzet voor het behoud van de Amazone, maar de aanleg van wegen en mijnbouw in ’s werelds grootste regenwoud niet zou inperken. Deze problemen zijn niet exclusief voor Brazilië en Mexico.

De president van Ecuador, Guillermo Lasso, dringt erop aan dat ontwikkelingsprojecten waarbij natuurlijke hulpbronnen worden geëxploiteerd, kunnen worden uitgevoerd zonder het milieu te schaden. Maar zijn dergelijke doelen echt te verenigen? “Nee, dat zijn ze niet”, zegt Rojas, eraan toevoegend dat deze manier van denken getuigt van een gebrek aan begrip van de klimaatcrisis.

Joseluis Samaniego, directeur duurzame ontwikkeling bij de Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied van de VN (Cepal), vertelt dat een verschuiving naar groene en duurzame energie de economie stimuleert. “Het is niet alleen goedkoper in termen van megawatt per geïnvesteerde dollar, maar het creëert ook werkgelegenheid”, zegt hij. Maar hij erkent dat een verschuiving in het energiebeleid investeringen vereist met geld dat is opgepompt door ’s werelds meest ontwikkelde economieën.

Prensa Latina

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This