Economie & Ondernemen

China heft verbod op Braziliaans rundvlees op, maar retailers in het VK en de EU stoppen met aankopen vanwege ontbossing

17 december 2021

Redactie

Goed en slecht nieuws voor de rundvleesexport van Brazilië. China heft eindelijk het verbod op Braziliaans rundvlees op en staat de hervatting van de verzendingen naar de grote Aziatische markt toe. Maar verschillende van de belangrijkste retailers in Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben aangekondigd geen Braziliaans rundvlees in hun schappen toe te laten, omdat vleesverwerkers vee gebruiken dat verband houdt met de ontbossing van de Amazone en de Pantanal.

Het Chinese verbod dat woensdag werd opgeheven, duurde sinds 4 september, toen twee atypische gevallen van gekkekoeienziekte werden gemeld in de staten Minas Gerais en Matto Grosso. De Chinese douane heeft de Braziliaanse regering laten weten dat de verzendingen van rundvleesproducten zonder been van runderen jonger dan 30 maanden weer op de markt zijn toegestaan.

De secretaris van Handel en Internationale Betrekkingen van het Braziliaanse ministerie van Landbouw, Orlando Ribeiro, verklaarde dat de hervatting “totaal” is en “zonder aanvullende voorwaarden”. Ribeiro voegde eraan toe dat “alles dat na 15 december is gecertificeerd, wordt geaccepteerd”.

Milieu-NGO’s uit Brazilië en de VS (Mighty Earth) volgen echter Braziliaans rundvlees van het gekapte regenwoud in het Amazonebekken en de moerassige Pantanal naar Europese supermarkten zoals Sainsbury in het VK, Carrefour en Albert Heijn in België en Lidl in Nederland; ook vleesconserven en corned beef.

De overtredingen zouden betrekking hebben op indirecte leveranciers van vee, waarbij boeren fokken en ze vervolgens verkopen aan ‘vetmesters’ en uiteindelijk aan de slachthuizen van bedrijven als JBS, Marfrig en Minerva, de grootste exporteurs van Zuid-Amerikaans rundvlees. De details zijn opgenomen in een explosief rapport van Repórter Brasil samen met milieubeweging Mighty Earth,  dat ook de aandacht heeft getrokken van Metro-retailers in Duitsland.

Het verbod had onmiddellijke gevolgen voor de Braziliaanse veeboeren en de veeprijzen, aangezien China de belangrijkste klant is en ongeveer 60 procent van de Braziliaanse verkoop in het buitenland opslokt. Eerder deze maand keurden de Chinezen de invoer goed van vrachten die waren verzonden voordat het embargo was ingesteld, wat naar schatting 100.000 ton vlees dat gestrand was in verschillende havens ten goede kwam.

Brazilië heeft de export naar China vrijwillig stopgezet na het identificeren van twee gevallen van gekkekoeienziekte in het land. De Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) erkende dat dit atypische episodes waren en dat het risico voor de nationale kudde verwaarloosbaar was. Sindsdien zijn er verschillende technische ontmoetingen tussen Brasília en Peking gehouden.

Maar het probleem met retailers in het VK en de EU zou veel uitdagender kunnen zijn, aangezien sommige supermarktketens al hebben besloten om te stoppen met het kopen van Braziliaans rundvlees en subproducten.

Niko Muzi, hoofd van Mighty Earth Europe, zei dat belangrijke beslissingen van Europese markten volgen op “niet-geleverde beloften en weinig resultaten” van vleesverwerkers. Braziliaanse vleesverwerkers geven toe dat indirecte leveranciers van runderen het belangrijkste obstakel zijn voor meer transparantie.

JBS en Marfrig hebben nieuwe volgsystemen en hulpmiddelen geprobeerd om de traceerbaarheid van vee te verbeteren, maar zonder veel effect. Hoe dan ook, JBS herhaalde dat het geen gebrek aan respect voor het milieu, de inheemse gemeenschappen of de Braziliaanse wetgeving vergeeft of tolereert, en drong erop aan dat alle veeleveranciers zich aan de protocollen van het bedrijf hielden.

Marfrig benadrukte ook dat het aan alle sociale en milieucriteria voldoet en dat de indirecte leveranciers die in het rapport van de NGO’s worden genoemd, niet op de lijst van het bedrijf staan.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This