Economie & Ondernemen

Brazilië wil samen met Guyana en Suriname olie en gas bundelen in regionale energiecorridor

1 februari 2022

Redactie

Brazilië zet er sterk op in om de belangrijkste speler te worden in de ontwikkeling van de olie- en gasproductie in de noordoostelijke hoek, waar de staat Amapá dichtbij Frans-Guyana, Suriname en Guyana ligt. De laatste twee zullen belangrijke spelers worden in de markt van koolwaterstoffen.

Met dit in gedachten zou de Braziliaanse president Jair Bolsonaro Suriname en Guyana bezoeken met als doel een regionale energiecorridor te creëren die de enorme pre-zoutreserves van Brazilië omvat. De plotselinge dood van Bolsonaro’s moeder en zijn terugkeer naar Brazilië hebben echter de eerste officiële contacten over de kwestie bevroren.

De gesprekken tussen Bolsonaro en Guyana’s president Irfaan Ali en Chandrikapersad Santokhi van Suriname anticipeerden op de aanleg van een gaspijpleidingnetwerk dat verbonden is met industriële en petrochemische projecten, zoals een gasgestookte aluminiumsmelter om het bauxieterts van Guyana te verwerken.

Het gas kan afkomstig zijn van offshore Guyana en Suriname die op de koolwaterstofkaart verschijnen, evenals van Brazilië. Ook op de agenda stonden een uitwisseling van elektriciteit en een wegennet dat is aangesloten op een geplande diepwaterhaven in Guyana, die delen van Noord-Brazilië toegang geeft tot de Atlantische Oceaan.

Bolsonaro streeft naar prioriteit voor het staatsbedrijf Petrobras van Brazilië in het offshore-gebied van Suriname, dat geologisch gerelateerd is aan de noordgrens van Brazilië.

Petrobras is van plan ongeveer 2 miljard dollar van de 5,5 miljard dollar aan geplande exploratie-uitgaven te besteden in het kader van het businessplan van 68 miljard dollar voor 2022-26 om naar olie in de equatoriale marge te zoeken.

Fernando Borges van het bedrijf heeft gezegd dat 14 bronnen in vier offshore-bassins – Foz do Amazonas, Barreirinhas, Potiguar en Para-Maranhao – vermoedelijk verband houden met een trend in Suriname en Guyana.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika

De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika

Zoals de Duitse internationale media-outlet DW opmerkte, waren Chinese bedrijven tot een paar jaar geleden relatief onbekend in Latijns-Amerika, maar hun directe investeringen in de regio bedragen sinds 2010 gemiddeld ongeveer $ 10 miljard per jaar, en dit heeft een zwaar schadelijk effect op de milieu, volgens de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This