Politiek & Maatschappij

Brazilië krijgt de vierde minister van Volksgezondheid sinds het begin van de pandemie

16 maart 2021

President Jair Bolsonaro bevestigde afgelopen maandag dat hij cardioloog Marcelo Queiroga zal benoemen als de vervanger van de huidige minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello. Dit zou de derde wijziging voor de functie in minder dan een jaar zijn.

“Er is vanmiddag besloten om de arts Marcelo Queiroga te benoemen tot minister van Volksgezondheid”, zei Bolsonaro maandag in een toespraak in het presidentiële paleis van Alvorada. Hij zei dat het overgangsproces “een of twee weken zou moeten duren”. Uren eerder vertelde generaal Pazuello aan verslaggevers dat de president hem wilde vervangen om het ministerie te “reorganiseren”.

Bolsonaro zei dat Marcelo Queiroga, voorzitter van de Braziliaanse Vereniging voor Cardiologie, de agenda van zijn voorganger Pazuello bij het ministerie van Volksgezondheid zou volgen. Hij zei ook dat de regering van plan is de inspanningen op te voeren om het massale vaccinatieprogramma uit te voeren. “Marcelo Queiroga is veel beter geïnformeerd over de gezondheidskwestie, hij gaat actie ondernemen om het aantal mensen dat sterft aan deze ziekte die de hele wereld treft te verminderen”, zei Bolsonaro.

Bolsonaro had aanvankelijk een ontmoeting met Ludhmila Hajjar, een cardioloog die aan de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus in Brazilië heeft gewerkt. Ze verwierp de aangeboden positie echter met het argument dat ze als arts “boven de ideologie moest blijven.” Hajjar is een uitgesproken criticus van de strategie van de regering om de pandemie te bestrijden.

De twee voorgangers van Pazuello namen vorig jaar ongeveer binnen een maand ontslag, omdat ze weigerden het gebruik van het antimalariamiddel te onderschrijven. Pazuello’s benoeming kreeg veel kritiek, aangezien hij een legergeneraal was zonder expertise op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. Hij breidde het gebruik van hydroxychloroquine uit en stond het gebruik ervan toe voor de behandeling van vrijwel iedereen die positief testte op COVID-19.

Bolsonaro’s aanpak van de pandemie is breed bekritiseerd. De president wordt ervan beschuldigd een lakse houding aan te nemen tegenover de crisis en geen aandacht te schenken aan gezondheidsdeskundigen. Het uitrolprogramma van vaccinaties heeft ook verschillende tegenslagen gekend.

Infecties zijn blijven toenemen, verergerd door meer besmettelijke varianten. Vorige week overtrof het land voor het eerst 2.000 Covid-gerelateerde sterfgevallen op één dag. Er wordt gemeld dat de gezondheidssystemen van Brazilië op instorten staan, met afdelingen intensive care die bijna op volle capaciteit zijn in 15 hoofdsteden van deelstaten.

Mercopress, BBC World News

Gerelateerde berichten

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Al enkele jaren wordt Haïti in toenemende mate geteisterd door geweld. Dodelijke slachtoffers zijn aan de orde van de dag. Nog geen twee weken geleden kwamen tenminste vijftien mensen, onder wie twee bekende journalisten, om het leven bij een aanslag door schutters die er op motoren vandoor gingen. De moord op president Jovenel Moïse op 7 juli zag echter niemand aankomen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This