Milieu & Natuur

Brazilië heeft heeft tijdens de pandemie tientallen milieuwetten verzwakt

25 februari 2021

Redactie

Sinds president Jair Bolsonaro in januari 2019 aantrad, heeft Brazilië 57 wetten goedgekeurd die milieuwetten verzwakken, van het versoepelen van bosbescherming tot het vrijgeven van tientallen pesticiden, volgens een nieuwe analyse gepubliceerd in het tijdschrift Biological Conservation. Bijna de helft van deze wetgeving, 27 wetswijzigingen, werd aangenomen tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-pandemie in Brazilië, van maart tot september 2020.

Uit het onderzoek bleek ook dat het opleggen van milieuboetes voor illegale ontbossing tijdens de pandemie met meer dan 70 procent is gedaald. Dit ondanks een toename van 9,5 procent in de ontbossing in de Amazone in het afgelopen jaar. Het onderzoek werd geleid door wetenschappers in Brazilië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

“De huidige regering maakt gebruik van de Covid-19-pandemie om een ​​patroon van verzwakkende milieubescherming in Brazilië te versterken”, schreven de auteurs van het onderzoek. “Dit heeft het potentieel om het aanhoudende verlies aan biodiversiteit, de uitstoot van broeikasgassen en de kans op andere uitbraken van zoönose te vergroten, en aanzienlijke schade toe te brengen aan traditionele en inheemse volkeren.”

De auteurs van het onderzoek gebruikten gegevens uit het staatsblad van de Unie, de juridische krant van Brazilië die verslagen publiceert van alle decreten en wijzigingen in de wetgeving. Ze onderzochten ook maandelijkse ontbossinggegevens van het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimtelijk Onderzoek (INPE) en gegevens over milieuboetes van het Braziliaanse Instituut van Milieu en Duurzame Energie (IBAMA).

In april 2020 zei de Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles tijdens een bijeenkomst tegen andere ministers van de regering te profiteren van het feit dat “de media-aandacht bijna uitsluitend bij Covid is … om de sluizen te openen en alle regels te veranderen en de normen te vereenvoudigen”. In de maanden na de verklaring van Salles hebben Braziliaanse parlementariërs en functionarissen dit precies gedaan. In juli werden van 47 pesticiden de toxiciteitclassificaties verlaagd of geëlimineerd, zo bleek uit de studie.

In juni maakte een ander stuk wetgeving het “niet langer nodig om alle permanente milieubeschermingsgebieden te herstellen, zelfs als ze illegaal worden ontbost”, meldde SciDev.net. De hoeveelheid biodiesel die aan Braziliaanse diesel werd toegevoegd, werd teruggebracht van 12 naar 10 procent. Wetten begonnen met het toestaan ​​van mijnbouwvergunningen in aangewezen gebieden, zelfs voordat de definitieve vergunning en milieuonderzoeken waren voltooid. En verschillende militaire leiders werden aangesteld bij milieuagentschappen.

“De effecten van dergelijke veranderingen zullen waarschijnlijk tientallen jaren aanhouden”, schreven de wetenschappers.

Yale School of Environment

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This