Politiek & Maatschappij

Brazilië handlanger van de VS bij omverwerping Allende in Chili

3 april 2021

Redactie

De dictatuur van Brazilië werkte samen met de Verenigde Staten om de regering van Salvador Allende (foto) in Chili omver te werpen, volgens vrijgegeven inlichtingendocumenten die afgelopen woensdag werden gepubliceerd door het National Security Archive-centrum in Washington.

Diverse inlichtingendocumenten uit de VS, Chili en Brazilië wijzen op de rol van het Braziliaanse regime bij het ondermijnen van de democratie en het steunen van de staatsgreep die Augusto Pinochet op 11 september 1973 in Chili heeft gepleegd.

Een van de opmerkelijke documenten is het memorandum van een ontmoeting in december 1971 tussen de president van de VS, Richard Nixon, en de toenmalige leider van de Braziliaanse dictatuur, generaal Emílio Garrastazu Médici, in het Witte Huis, waar ze de inspanningen bespraken om Salvador Allende omver te werpen, die aan de macht kwam na de verkiezingen van september 1970.

Médici vertelde Nixon dat Allende zou worden afgezet “om dezelfde reden dat (president Joao) Goulart in Brazilië omvergeworpen was.” Goulart werd afgezet door een militaire staatsgreep in 1964, het begin van een dictatuur die duurde tot 1985.

Een ander CIA-inlichtingendocument dat door het National Security Archive wordt aangehaald over een ontmoeting tussen hoge Braziliaanse functionarissen, wijst erop dat een van hen geloofde dat “de Verenigde Staten duidelijk willen dat Brazilië ‘het vuile werk opknapt’ in Zuid-Amerika.”

Het centrum haalde ook het werk aan van de Braziliaanse onderzoeker Roberto Simon, die in zijn boek Brazilië tegen de democratie: dictatuur, staatsgreep in Chili en de Koude Oorlog in Zuid-Amerika over het onderwerp schreef.

Volgens Simon “gaf Brazilië directe steun en een model voor de Pinochet-dictatuur” en is het beeld van het militaire regime in Brazilië als een “‘Washington-marionet’ een mythe die Brazilië degradeert tot een loutere ondergeschikte rol in de regio”. Volgens Simon “had de Braziliaanse dictatuur zijn eigen motivaties, strategisch, ideologisch, economisch en anderszins om in Chili in te grijpen.”

La Nación

Gerelateerde berichten

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Al enkele jaren wordt Haïti in toenemende mate geteisterd door geweld. Dodelijke slachtoffers zijn aan de orde van de dag. Nog geen twee weken geleden kwamen tenminste vijftien mensen, onder wie twee bekende journalisten, om het leven bij een aanslag door schutters die er op motoren vandoor gingen. De moord op president Jovenel Moïse op 7 juli zag echter niemand aankomen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This