Politiek & Maatschappij

Brazilië haalt met luchtbruggen uitgehongerde Yanomami uit de jungle

26 januari 2023

Redactie

Brazilië heeft afgelopen dinsdag 16 uitgehongerde leden van de Yanomami-stam overgevlogen om dringende behandeling te krijgen, nadat de regering een medische noodsituatie had afgekondigd. De inheemse bevolking leeft in een reservaat in de noordelijke deelstaat Roraima in Brazilië.

President Luiz Inácio Lula da Silva heeft zijn voorganger, de extreemrechtse Jair Bolsonaro, beschuldigd van genocide tegen de regenwoudstam. De regering riep een medische noodsituatie uit nadat honderden Yanomami-kinderen stierven door ondervoeding. De doden houden verband met waterverontreiniging, veroorzaakt door mijnbouw en houtkap in het dichtbeboste gebied waar voedselonzekerheid wijdverbreid is.

Afgelopen zaterdag bezocht president Lula Roraima, dat grenst aan Venezuela en Guyana, na berichten over ernstige ondervoeding onder Yanomami-kinderen en zei dat hij “geschokt” was door wat hij aantrof. “Meer dan een humanitaire crisis, wat ik in Roraima zag, was genocide: een misdaad met voorbedachten rade tegen de Yanomami, gepleegd door een regering die ongevoelig is voor lijden”, zei hij later. “Ik kwam hier om te zeggen dat we onze inheemse bevolking als mensen gaan behandelen.”

In het Yanomami-reservaat wonen naar schatting 28.000 inheemse mensen. Ze jagen, beoefenen kleinschalige slash-and-burn-landbouw en leven in kleine, verspreide, semipermanente dorpen. In zijn vier jaar aan de macht heeft Bolsonaro vaak kritiek geuit op de omvang van de inheemse reservaten en beloofde hij sommige ervan open te stellen voor landbouw en mijnbouw. Zijn regering verzwakte de bescherming van het milieu en critici zeiden dat zijn retoriek illegale activiteiten in de regio aanmoedigde.

Vandaag de dag opereren naar schatting zo’n 20.000 illegale mijnwerkers in het Yanomami-reservaat, dat rijk is aan goud, diamanten en mineralen. In 2021 openden mijnwerkers in het gebied het vuur op de Yanomami met automatische wapens. De nieuwe regering van Lula zegt dat de afgelopen jaren meer dan 500 inheemse kinderen zijn omgekomen door drinkwater dat is verontreinigd met kwik, dat rechtstreeks verband houdt met illegale goudwinning. Lula werd op 1 januari beëdigd als president, nadat hij Jair Bolsonaro nipt had verslagen, en de Braziliaanse samenleving is diep gepolariseerd.

Sonia Guajajara, de minister van Inheemse Volkeren, zei: “We moeten de vorige regering verantwoordelijk houden voor het toestaan dat deze situatie zo verslechtert dat we volwassenen vinden die wegen als kinderen, en kinderen die tot vel over been zijn gereduceerd.” De minister van Binnenlandse Zaken, Flavio Dino, beschuldigde de vorige regering er ook van de inheemse gemeenschap in de steek te laten en beloofde een onderzoek. Naast het overvliegen van enkele van de ernstigst zieke leden van de stam, kondigden de Braziliaanse autoriteiten aan dat het ministerie van Volksgezondheid een veldhospitaal zou opzetten en voorraden en gezondheidswerkers naar het gebied zou sturen.

Andre Siqueira, een specialist in tropische geneeskunde die momenteel in de Roraima-regio werkt, vertelde de BBC dat hij gevallen van ernstige ondervoeding had gezien bij hele inheemse families en zei dat de situatie “catastrofaal” en “rampzalig” was. Hij zei dat de Yanomami niet de enige stam was die hun bestaan ernstig bedreigd zag. Hij was getuige geweest van “soortgelijke situaties van gebrek aan hulp en zorg” in andere inheemse gebieden. “Dit is iets dat dringend moet worden aangepakt, omdat onze menselijkheid ervan afhangt”, aldus Siqueira.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This