Politiek & Maatschappij

Braziliaanse slachtoffers zoeken compensatie in Engeland

6 april 2022

Doorbraak Marianadam veroorzaakte milieuramp

Ruim zes jaar geleden brak de Marianadam in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais waardoor veertig miljoen kubieke meter giftig mijnafval in de rivier Doce terecht kwam en vierhonderd kilometer stroomafwaarts uiteindelijk de Atlantische Oceaan bereikte. Negentien mensen vonden de dood, terwijl nog eens vele duizenden dakloos raakten en hun bron van inkomsten verloren. Nu dagen overlevenden het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP voor de rechter en eisen zij schadevergoeding.

De milieuramp die de doorbraak van de Marianadam veroorzaakte is de grootste ooit in Brazilië. De giftige modderstroom die vrijkwam bij de doorbraak vernietigde het bestaan van vele duizenden mensen die stroomafwaarts woonden: huizen werden verwoest, landbouwgrond werd onvruchtbaar en de rivier veranderde in een dodelijke stroom.

Nu dagen tweehonderdduizend slachtoffers het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP in Londen voor de rechter. Hiermee is het een van de grootste gezamenlijke vorderingen ooit in de geschiedenis van de Britse justitie. Samen met het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale is BHP eigenaar van Samarco, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de dam.

De honderdduizenden slachtoffers worden in Londen vertegenwoordigd door het Britse advocatenkantoor PGMBM. Tom Goodhead, een van de partners in PGMBM, vertelt in The Guardian dat BHP een multinational is die in de regio’s waar het bedrijf werkt enorme winsten maakt. “Het is alleen maar goed dat het bedrijf … direct verantwoordelijk gehouden wordt op het hoofdkantoor. De tijd dat enorme bedrijven konden doen en laten wat zij wilden in landen aan de andere kant van de wereld en hiermee wegkomen is voorbij.”

Behalve de honderdduizenden individuele aanklagers vertegenwoordigt PGMBM ook 530 bedrijven, 150 leden van inheemse gemeenschappen, vijfentwintig gemeenten en zes religieuze organisaties. De rechtszaak werd al in 2018 aangespannen en in eerste instantie afgewezen. Maar vorig jaar juli oordeelde de rechtbank dat de zaak toch kon voorkomen. Deze week vinden de eerste hoorzittingen plaats. Enkele vertegenwoordigers van de Krenak, een inheemse gemeenschap die zwaar getroffen werd door de modderstroom, zijn in Londen om het proces bij te wonen. Een van hen zei in The Guardian: “Iedere keer als ik eraan denk wat mijn familie en mijn gemeenschap hebben doorgemaakt, iedere keer wanneer ik de rivier zie, word ik boos. Het zijn tijden van grote strijd voor mijn volk en ik heb mij ten doel gesteld om een eerlijke compensatie te krijgen voor ons.”

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This