Politiek & Maatschappij

Braziliaanse slachtoffers zoeken compensatie in Engeland

6 april 2022

Doorbraak Marianadam veroorzaakte milieuramp

Ruim zes jaar geleden brak de Marianadam in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais waardoor veertig miljoen kubieke meter giftig mijnafval in de rivier Doce terecht kwam en vierhonderd kilometer stroomafwaarts uiteindelijk de Atlantische Oceaan bereikte. Negentien mensen vonden de dood, terwijl nog eens vele duizenden dakloos raakten en hun bron van inkomsten verloren. Nu dagen overlevenden het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP voor de rechter en eisen zij schadevergoeding.

De milieuramp die de doorbraak van de Marianadam veroorzaakte is de grootste ooit in Brazilië. De giftige modderstroom die vrijkwam bij de doorbraak vernietigde het bestaan van vele duizenden mensen die stroomafwaarts woonden: huizen werden verwoest, landbouwgrond werd onvruchtbaar en de rivier veranderde in een dodelijke stroom.

Nu dagen tweehonderdduizend slachtoffers het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP in Londen voor de rechter. Hiermee is het een van de grootste gezamenlijke vorderingen ooit in de geschiedenis van de Britse justitie. Samen met het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale is BHP eigenaar van Samarco, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de dam.

De honderdduizenden slachtoffers worden in Londen vertegenwoordigd door het Britse advocatenkantoor PGMBM. Tom Goodhead, een van de partners in PGMBM, vertelt in The Guardian dat BHP een multinational is die in de regio’s waar het bedrijf werkt enorme winsten maakt. “Het is alleen maar goed dat het bedrijf … direct verantwoordelijk gehouden wordt op het hoofdkantoor. De tijd dat enorme bedrijven konden doen en laten wat zij wilden in landen aan de andere kant van de wereld en hiermee wegkomen is voorbij.”

Behalve de honderdduizenden individuele aanklagers vertegenwoordigt PGMBM ook 530 bedrijven, 150 leden van inheemse gemeenschappen, vijfentwintig gemeenten en zes religieuze organisaties. De rechtszaak werd al in 2018 aangespannen en in eerste instantie afgewezen. Maar vorig jaar juli oordeelde de rechtbank dat de zaak toch kon voorkomen. Deze week vinden de eerste hoorzittingen plaats. Enkele vertegenwoordigers van de Krenak, een inheemse gemeenschap die zwaar getroffen werd door de modderstroom, zijn in Londen om het proces bij te wonen. Een van hen zei in The Guardian: “Iedere keer als ik eraan denk wat mijn familie en mijn gemeenschap hebben doorgemaakt, iedere keer wanneer ik de rivier zie, word ik boos. Het zijn tijden van grote strijd voor mijn volk en ik heb mij ten doel gesteld om een eerlijke compensatie te krijgen voor ons.”

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This