Politiek & Maatschappij

Braziliaanse regering start de “Nooit Meer Week”, 59 jaar na de staatsgreep van 1964

29 maart 2023

Redactie

Brazilië probeert de nagedachtenis van slachtoffers te beschermen in een week van acties tegen de dictatuur. Aanstaande vrijdag herdenkt Brazilië de staatsgreep die op 31 maart 1964 de constitutionele regering van João Goulart omverwierp en een militaire dictatuur instelde die duurde tot 1985.

Om niet te vergeten wat er in die periode is gebeurd, heeft het ministerie van Mensenrechten een hele week met een reeks evenementen en initiatieven georganiseerd waarmee het de waarheid wil helpen bewaren van degenen die het slachtoffer waren van de dictatuur en het belang van democratie en sociale rechtvaardigheid wil versterken.

De week werd officieel geopend door Nilmário Miranda, speciaal adviseur van het ministerie en politiek gevangene tijdens het militaire regime. Het vond plaats op een historische brug in Brasilia die de naam droeg van een van de dictators van het militaire regime, Arthur da Costa e Silva. De brug werd nu herdoopt met de naam ‘Honestino Guimarães’, als eerbetoon aan een studentenleider die verdween tijdens de dictatuur.

Afgelopen dinsdag was er een ontmoeting met meer dan 150 familieleden van mensen die zijn vermoord of verdwenen tijdens de dictatuur, onder voorzitterschap van minister Silvio Almeida. Een ander initiatief is de heroprichting van de commissie voor het zoeken naar verdwenen personen, die onder de extreemrechtse ex-president Jair Bolsonaro werd opgeheven. Ook een mars in São Paulo, ter ere van de slachtoffers van staatsgeweld, maakt deel uit van de evenementen die deze week zullen plaatsvinden.

Foto: João Goulart (Wikimedia Commons)

Efe, Nodal

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This