Politiek & Maatschappij

Braziliaanse regering start de “Nooit Meer Week”, 59 jaar na de staatsgreep van 1964

29 maart 2023

Redactie

Brazilië probeert de nagedachtenis van slachtoffers te beschermen in een week van acties tegen de dictatuur. Aanstaande vrijdag herdenkt Brazilië de staatsgreep die op 31 maart 1964 de constitutionele regering van João Goulart omverwierp en een militaire dictatuur instelde die duurde tot 1985.

Om niet te vergeten wat er in die periode is gebeurd, heeft het ministerie van Mensenrechten een hele week met een reeks evenementen en initiatieven georganiseerd waarmee het de waarheid wil helpen bewaren van degenen die het slachtoffer waren van de dictatuur en het belang van democratie en sociale rechtvaardigheid wil versterken.

De week werd officieel geopend door Nilmário Miranda, speciaal adviseur van het ministerie en politiek gevangene tijdens het militaire regime. Het vond plaats op een historische brug in Brasilia die de naam droeg van een van de dictators van het militaire regime, Arthur da Costa e Silva. De brug werd nu herdoopt met de naam ‘Honestino Guimarães’, als eerbetoon aan een studentenleider die verdween tijdens de dictatuur.

Afgelopen dinsdag was er een ontmoeting met meer dan 150 familieleden van mensen die zijn vermoord of verdwenen tijdens de dictatuur, onder voorzitterschap van minister Silvio Almeida. Een ander initiatief is de heroprichting van de commissie voor het zoeken naar verdwenen personen, die onder de extreemrechtse ex-president Jair Bolsonaro werd opgeheven. Ook een mars in São Paulo, ter ere van de slachtoffers van staatsgeweld, maakt deel uit van de evenementen die deze week zullen plaatsvinden.

Foto: João Goulart (Wikimedia Commons)

Efe, Nodal

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This