Politiek & Maatschappij

Bolsonaro’s situatie ziet er met het uur slechter uit en Lula zet schaduwkabinet op

7 oktober 2021

Redactie

De Braziliaanse Senaatscommissie die onderzoek doet naar de aanpak van de COVID-19-crisis door president Jair Bolsonaro, beschrijft het staatshoofd als “krankzinnig” en in “ontkenning” van de realiteit.

“De CPI (Parlementaire Onderzoekscommissie) onthulde de krankzinnige daden van de president en een ongevoelige en wrede regering die de pandemie als een griep zag.  Ontkenning is daar bewezen”, zei senator Simone Tebet. Het CPI-rapport wordt op 15 oktober uitgebracht met een gedetailleerde beschrijving van al het verzamelde bewijsmateriaal.

“Het is bewezen dat de strategie van de regering in de eerste fase van de pandemie gericht was op groepsimmuniteit tegen besmetting”, voegde Tebet toe, die lid is van de conservatieve Braziliaanse Democratische Beweging (MDB).

Deze woensdag werd het hoofd van het Nationale Gezondheids Agentschap, Paulo Rebello, onderzocht. Senator Humberto Costa, van de Silva’s linkse Arbeiderspartij (PT) van voormalig president Luiz Inácio Lula Da Silva, herinnerde eraan dat Rebello door Bolsonaro was aangesteld om “politieke kwesties aan te pakken” in plaats van op grond van diens  technische capaciteit.

Costa vond de houding van Rebello in het schandaal waarbij prepaid-zorgverlener Prevent Senior betrokken was “betreurenswaardig”, aangezien artsen de opdracht kregen om hydroxychloroquine voor te schrijven aan COVID-19-patiënten, ondanks het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie over dit middel.

Senator Otto Alencar, van de rechtse Sociaal-Democratische Partij (PSD), was van mening dat Rebello’s “omissies” ernstig waren omdat het Nationale Gezondheids Agentschap alleen aan technische criteria moet worden onderworpen.

Ondertussen wees CPI-rapporteur senator Renan Calheiros erop dat de Prevent Senior-zaak zal worden opgenomen in het eindrapport. Dagen geleden had Calheiros het beleid van Prevent Senior gedefinieerd als “genocidaal”, dat zou zijn uitgevoerd in “medeplichtigheid” met de regering door het valse idee te verspreiden dat hydroxychloroquine een medicijn is dat geschikt is voor mensen met coronavirus.

Calheiros had dinsdag aangekondigd dat president Bolsonaro zal worden aangeklaagd in het document waarin mogelijk nog eens 50 mensen betrokken zijn. De krant O Globo voegde eraan toe dat onder de andere mogelijke verdachten onder meer staatssecretaris Eduardo Bolsonaro en raadslid Carlos Bolsonaro van Rio de Janeiro waren, beide zonen van het staatshoofd, die naar verwachting zullen worden toegevoegd aan het ‘nepnieuwshoofdstuk’ van de CPI.

Terwijl de regering-Bolsonaro lijkt af te stevenen op wat een abrupt einde zou kunnen blijken te zijn door middel van afzetting, heeft Lula een schaduwkabinet opgezet in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2022. In zijn nieuwe hoofdkwartier, een verdieping van een hotel, heeft Lula ontmoetingen gehad met afgevaardigden, senatoren en andere politici om de krachten te bundelen tegen Bolsonaro, zo werd gemeld.

Lula’s ‘kabinet’ werkt in een hotel in Brasilia, op 4 kilometer afstand van het Nationaal Congres en het Planalto-paleis. De hotelliften stoppen niet bij Lula’s verdieping, behalve voor mensen met de juiste toegangscode. Het voormalige staatshoofd zal op 8 oktober een persconferentie geven, zo werd ook gemeld.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Het altaar en de jeugd

Het altaar en de jeugd

‘Ik ben de zoon van een admiraal, de broer van twee dode guerrillero’s en we waren allemaal communisten.’ Toen journalist Robert-Jan Friele (1978) deze uitspraak van de Colombiaan Eduardo Pizarro (1949) in een krantenkop las, liet deze hem niet meer los. Friele stuitte erop in 2012 toen hij zich voorbereidde op een interview met Pizarro, die toen ambassadeur in Nederland was. Friele tekende het fascinerende familieverhaal op in De Pizarro’s. Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This