Politiek & Maatschappij

Bolsonaro verbannen uit Braziliaans voetbalstadion omdat hij niet gevaccineerd is

12 oktober 2021

Redactie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro mocht een voetbalstadion niet betreden voor de wedstrijd van Gremio tegen Santos, omdat hij niet was ingeënt tegen COVID-19.

Sceptisch over de pandemie van het coronavirus, die in het hele land al meer dan 600.000 doden heeft geëist, hield het staatshoofd vol dat hij meer antilichamen had dan wie dan ook, omdat hij de ziekte al had gehad. “Waarom het vaccinatiepaspoort als ik meer antilichamen heb dan met het vaccin?”, vroeg Bolsonaro, die heeft gezworen de “laatste” Braziliaan te zijn die het vaccin krijgt, bij de poorten van het stadion. Vaccinatiepaspoorten zijn verplicht in de staat São Paulo om toegang te krijgen tot sportlocaties.

Het publiek keert geleidelijk terug naar de voetbalstadions, maar in São Paulo werden alleen fans doorgelaten met een volledig vaccinatieschema (twee doses of een enkele dosis, afhankelijk van het merk).

Brazilië is amper de tweede na de Verenigde Staten in het aantal COVID-19-sterfgevallen. “De situatie verbeterde, maar we moeten voorzichtig zijn”, waarschuwde Margareth Dalholm, een longarts aan het prestigieuze onderzoeksinstituut Fiocruz. De pandemie kan alleen als onder controle worden beschouwd als “80% van de bevolking is geïmmuniseerd”, wat nog lang niet het geval is”, voegde ze eraan toe, aangezien 71,4% van de Brazilianen slechts één dosis heeft gekregen, maar slechts 45,9% de immunisatiecyclus heeft voltooid.

Volgens een onderzoek dat vorige week door Fiocruz werd gepubliceerd, komt 11% van de mensen die de eerste dosis hebben gekregen te laat voor de tweede, terwijl ouderen de derde injectie beginnen te krijgen.

Ondertussen steeg de consumentenprijsindex (CPI) in september met 1,16% (het hoogste cijfer voor die maand sinds 1994) tot een totaal van 6,90% en 10,25% op jaarbasis, zo werd eind vorige week gemeld, en bereikte de dubbele cijfers voor de eerste keer sinds 2016, volgens gegevens van het Braziliaanse Instituut voor de Statistiek (IBGE).

De historische droogte die waterkrachtcentrales treft, leidt tot het gebruik van duurdere energiebronnen. Acht van de negen geanalyseerde producten en diensten stegen in september, met een hoogtepunt voor de woningsector (2,56%), die werd veroorzaakt door de stijging van de elektriciteitsrekening met 6,47%.

De president van de Braziliaanse centrale bank, Roberto Campos Neto, heeft voorzien dat september de piek zou zijn en dat dan een “daling” zou beginnen. De markt verwacht dat de inflatie eind dit jaar 8,51% zal bedragen, zo blijkt uit het laatste Focus-onderzoek van de BCB.

Om de controverse over het presidentiële verbod nog verder te vergroten, won Santos tijdens de blessuretijd met 1-0, waarvoor de tussenkomst van video-assisterende scheidsrechters (VAR) nodig was om niet te worden afgekeurd.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Het altaar en de jeugd

Het altaar en de jeugd

‘Ik ben de zoon van een admiraal, de broer van twee dode guerrillero’s en we waren allemaal communisten.’ Toen journalist Robert-Jan Friele (1978) deze uitspraak van de Colombiaan Eduardo Pizarro (1949) in een krantenkop las, liet deze hem niet meer los. Friele stuitte erop in 2012 toen hij zich voorbereidde op een interview met Pizarro, die toen ambassadeur in Nederland was. Friele tekende het fascinerende familieverhaal op in De Pizarro’s. Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This