Politiek & Maatschappij

Bolsonaro is een “bedreiging voor de democratie”, zegt HRW

18 januari 2022

Redactie

President Jair Bolsonaro vormt een “bedreiging” voor de Braziliaanse democratie, volgens advocaat Maria Laura Canineu, hoofd van het lokale kantoor van Human Rights Watch (HRW). Canineu richtte zich op de situatie van journalisten in het land, evenals die van inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied.

HRW adviseerde de internationale gemeenschap ook om mogelijke aanvallen op instellingen in dit verkiezingsjaar te monitoren. “2021 werd gekenmerkt door zeer ernstige bedreigingen van president Bolsonaro aan de pijlers van de democratie. Bolsonaro heeft geprobeerd de rechters van het Federale Hooggerechtshof te intimideren, het kiesstelsel in diskrediet te brengen en de media aan te vallen”, zei Canineu bij de lancering van HRW’s jaarverslag afgelopen donderdag.

Met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting wees ze erop dat het beeld “zeer zorgwekkend” is, omdat Bolsonaro journalisten te allen tijde lastigvalt. Volgens Reporters Zonder Grenzen heeft Bolsonaro in de eerste helft van 2021 minstens 90 keer journalisten aangevallen.

Een andere vorm van bedreiging voor “de vrijheid van meningsuiting was de vervolging van critici van de president met de start van strafrechtelijke onderzoeken tegen journalisten. Daarbij werd de nationale veiligheidswet toegepast die tijdens de dictatuur (1964-1985) was uitgevaardigd”, ging Canineu verder.

Het hoofd van HRW Brazilië wees ook op de beperkingen waaraan de inheemse gemeenschappen werden onderworpen, vooral in het Amazonegebied. “De regering promootte ontbossing, faalde in het bestrijden van geweld tegen inheemse volkeren, en er was een toename van invasies van inheemse gebieden”, benadrukte Canineu. “De regering geeft mensen die de vernietiging van de Amazone bevorderen de macht (terwijl) mensen die het milieu verdedigen, zich in een extreem gevaarlijke situatie bevinden”, voegde ze eraan toe.

Canineu drong er ook op aan dat mensenrechtenschendingen tegen voorouderlijke gemeenschappen noch ontbossing “nieuwe problemen in Brazilië” waren. Hoewel het HRW-document de toestand in 2021 behandelt, zei Canineu dat 2022 een sleuteljaar zal zijn voor democratische stabiliteit vanwege de presidentsverkiezingen van 2 oktober.

“Dit jaar gaan Brazilianen hun stemrecht uitoefenen, de verkiezingen moeten vrij zijn en dit is een recht dat niet kan worden aangetast”, benadrukte ze. “Een van de belangrijkste boodschappen van ons rapport is dat de internationale gemeenschap waakzaam moet blijven, toezicht moet houden op elke poging om het kiesstelsel aan te vallen en de democratische staat te verzwakken”, concludeerde Canineu.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This