De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft zijn verlies bij de verkiezing van vorige maand voor de linkse rivaal Luiz Inacio Lula da Silva aangevochten. De bondgenoten van Bolsonaro hebben een klacht ingediend bij het Hoogste Verkiezingstribunaal (TSE) van het land om “buitengewone verificatie” van de verkiezingsresultaten te eisen, volgens een rapport van CNN Brasil van afgelopen dinsdag.
Bolsonaro gaf de schuld van zijn verlies aan een softwarefout en eiste dat de TSE de stemmen op de meeste elektronische stemmachines in Brazilië annuleerde, hoewel onafhankelijke experts zeggen dat die softwarefout de betrouwbaarheid van de resultaten niet beïnvloedt.
De leider van de Liberale Partij (PR), Valdemar Costa, en een door de partij ingehuurde auditor vertelden verslaggevers in Brasilia dat bij hun evaluatie bleek dat alle machines die dateren van vóór 2020 – bijna 280.000 of ongeveer 59% van het totaal dat werd gebruikt op 30 oktober – geen individuele identificatienummers in interne logboeken hadden.
Geen van beiden legde uit hoe dat de verkiezingsresultaten zou kunnen hebben beïnvloed, maar toch zeiden ze dat ze de verkiezingsautoriteit vroegen om alle stemmen die op die machines zijn uitgebracht ongeldig te maken.
Een dergelijke actie zou Bolsonaro 51% van de resterende geldige stemmen – en een herverkiezingsoverwinning – opleveren, aldus Marcelo de Bessa, de advocaat die het 33 pagina’s tellende verzoek indiende namens de president en zijn Liberale Partij.
Met de overwinning van Lula geverifieerd door TSE en erkend door politieke figuren in Brazilië en de rest van de wereld, is het onwaarschijnlijk dat de klacht de uiteindelijke resultaten zal veranderen. De stap zou wel aanhangers van de president kunnen ophitsen, wiens antidemocratische retoriek de vrees heeft gewekt dat hij de vreedzame machtsoverdracht zou kunnen verstoren.
In de maanden voorafgaand aan de verkiezingen verspreidde Bolsonaro ongefundeerde beweringen dat het verkiezingssysteem van het land vol zat met fraude. Critici maakten zich zorgen dat de voormalige legerkapitein – die in het verleden de voormalige militaire dictatuur van Brazilië heeft geprezen – zou proberen de resultaten ongeldig te maken.
Die zorgen namen af naarmate de verkiezingen verliepen zonder noemenswaardige problemen. Na bijna twee dagen stilte na zijn verlies, zou Bolsonaro tegen een Braziliaanse rechter van het Hooggerechtshof hebben gezegd: “Het is voorbij”.
Hoewel Bolsonaro zijn regering toestemming gaf om met het overgangsproces te beginnen, gaf hij nooit zijn nederlaag toe. De aanhangers van Bolsonaro gingen de straat op en riepen het leger op om in te grijpen om de overwinning van Lula te stoppen.
Alexandre de Moraes, de rechter van het Hooggerechtshof die de TSE leidt, zei in een uitspraak dat de rechtse electorale coalitie van Bolsonaro haar volledige audit voor beide rondes van de presidentsverkiezingen van vorige maand binnen 24 uur moet presenteren, anders zou hij de klacht afwijzen.
Beeld: Governo de Brasil