Economie & Ondernemen

Binnenkort in São Paulo: elektrische luchttaxi’s

24 september 2021

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL ziet veel potentie in elektrische luchttaxi’s, ofwel eVTOL’s (Electrical Vertical Take-Off and Landing). Het bedrijf maakt bekend om via de Ierse leasemaatschappij Avolon 250 eVTOL’s van het Britse Vertical Aerospace in gebruik te willen nemen voor taxidiensten in São Paulo.

Avolon bestelde eerder dit jaar 500 luchttaxi’s van het type VA-X4. Dit vierpersoonstoestel, dat verticaal zal kunnen starten en landen, moet later dit jaar voor het eerst vliegen, terwijl de certificering voor 2024 gepland staat. GOL zou vanaf 2025 met de toestellen willen gaan vliegen.

Samen met Avolon wordt eerst een haalbaarheidsstudie gedaan, waarbij met de diverse verantwoordelijke autoriteiten wordt gekeken wat er nodig is voor de certificering en welke infrastructuur nodig is om dit vliegtuig in te zetten.

De VA-X4 heeft een vliegbereik van 160 kilometer en kan een maximumsnelheid van 320 km/u halen. Het eVTOL-vliegtuig produceert op kruissnelheid honderd keer minder geluid dan een helikopter, het favoriete vervoersmiddel van de rijken in São Paulo, en dertig keer minder bij het opstijgen en landen.

“We gaan het vliegen democratiseren”, aldus Dómhnal Slattery, chief executive officer van Avalon. Het bedrijf schat dat passagiers voor een vlucht van 40 kilometer ongeveer een euro moeten betalen. Dat lijkt niet veel geld in een stad waar de 8,6 miljoen voertuigen voornamelijk stilstaan in het verkeer en reizen over land dus extreem veel tijd kost.

Overigens is de deal die GOL heeft gesloten met Avolon niet bindend; mocht de haalbaarheidsstudie negatief uitpakken, dan kan het bedrijf er nog onderuit.

Bronnen: luchtvaartnieuws, theguardian.com

Gerelateerde berichten

Naar een nieuwe koude oorlog?

Naar een nieuwe koude oorlog?

De geopolitieke impact van China in Latijns Amerika, en de uitholling van de rechtsstaat in een flink aantal landen, waren de onderwerpen tijdens een publieksdebat over Latijns Amerika op 25 oktober. Organisatoren en sprekers riepen Nederland en de EU op tot grotere betrokkenheid bij Latijns Amerika. Betrokkenheid die niet alleen om handel draait, maar ook om het verdedigen van fundamentele vrijheden en die polarisatie moet voorkomen.

Lees meer
De inflatie woedt overal, maar het meest in Latijns Amerika

De inflatie woedt overal, maar het meest in Latijns Amerika

Latijns Amerika heeft te kampen met enorme prijsstijgingen in alle grote economieën van de regio, met jaarlijkse inflatiecijfers deze maand van 6 procent in Chili, 6,2 procent in Mexico, 10,7 procent in Brazilië en maar liefst 52 procent in Argentinië. Grote banken in Wall Street voorspellen dat de gemiddelde stijging van de kosten van levensonderhoud in Latijns Amerika dit jaar zal eindigen boven 10 procent, het hoogste percentage ter wereld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This