Milieu & Natuur

‘Bedreiging van ontbossing voor inheemse Amazonegebieden als de beschermde status wordt gewijzigd’ aldus een nieuw rapport

22 februari 2022

Redactie

Gebieden van het Amazoneregenwoud met een gecombineerd gebied zo groot als Engeland kunnen worden bedreigd door nieuwe mijnbouw en ontbossing, beweert een nieuw rapport. Het is momenteel illegaal om te mijnen in deze beschermde inheemse gebieden van de Amazone. Maar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil hier verandering in brengen om meer exploitatie voor economische ontwikkeling mogelijk te maken.

Amerikaanse en Britse bedrijven behoren tot degenen die een aanvraag hadden ingediend om nieuwe mijnen te openen, aldus het rapport. Maar Anglo American en Vale zeggen allebei dat ze hun aanvraag hebben ingetrokken. Het beschermen van de Amazone is cruciaal in de strijd om de klimaatverandering te beteugelen, omdat het enorme aantal bomen koolstof uit de atmosfeer opneemt. Ook duizenden inheemsen die in deze gebieden wonen, worden bedreigd door nieuwe ontwikkelingen.

“We kijken naar ontbossing in enkele van de meest ongerepte gebieden van de Amazone. Het zal een tragedie zijn als de mijnbouw op inheemse gronden doorgaat”, vertelde onderzoeker Rosana Miranda, die het rapport schreef voor de ngo Amazon Watch, aan BBC News. “Zijn we bereid om de ongelooflijk rijke biodiversiteit en culturele diversiteit op te geven, alleen maar om meer goud en koper te winnen voor internationale aandeelhouders?” voegde ze eraan toe.

Carajas mijn in Pará

Amazon Watch en de Associatie van Inheemse Volkeren van Brasilië identificeren in realtime live-applicaties bij het Braziliaanse Nationale Mijnbouwagentschap om mijnbouwprojecten in beschermde gebieden te starten. Het laatste cijfer is 2.622 aanvragen. Het Braziliaanse bedrijf Vale heeft het grootste aantal ingediend met 75 aanvragen, terwijl de Britse multinational Anglo-American er 65 heeft. Beide bedrijven hadden eerder beloofd om enkele aanvragen voor mijnbouw in deze gebieden in te trekken onder druk van actievoerders. In totaal hebben 570 bedrijven toestemming gevraagd om te gaan werken in gebieden die betrekking hebben op 260 inheemse gronden, die 101.000 vierkante kilometer (10,1 miljoen ha) beslaan. Bijna de helft is bestemd voor goudwinning.

Anglo American vertelde BBC News dat het aanvragen heeft ingediend voor mijnbouw op inheemse gronden, maar dat het deze “enkele jaren geleden” heeft ingetrokken. Het voegde eraan toe: “Verschillende van deze aanvragen zijn nog niet verwijderd uit de database van de Nationale Mijnbouwagentschap (ANM). Anglo American werkt samen met vertegenwoordigers van de Braziliaanse regering om ervoor te zorgen dat de online databases de formeel goedgekeurde databases weerspiegelen. ” Vale merkte op: “Vorig jaar kondigde het bedrijf de afstand aan van al zijn mijnbouwrechten in inheems land in Brazilië, inclusief aanvragen voor exploratievergunningen en mijnconcessies.”

Mijnen die door wereldwijde bedrijven in de Amazone worden gerund, zijn in verband gebracht met giftige lozingen, riviervervuiling en de vernietiging van inheemse gemeenschappen. Alessandra Munduruku van de inheemse groep Munduruku is een activist die inheemse landen verdedigt. “Wat op het spel staat in dit mijnbouwproject is de dood: de dood van de rivieren, de dood van het bos, de dood van de mensen, de dood van de cultuur, de dood van de taal”, vertelde ze aan BBC News.

Internationale financiering

Het rapport stelt ook dat enorme hoeveelheden internationale financiering mijnbouwbedrijven ondersteunen, wat suggereert dat aandeelhouders over de hele wereld betrokken zijn bij de ontbossing van de Amazone. Amazon Watch ontdekte dat de wereldwijde financiële organisaties Capital Group en BlackRock belangen ter waarde van $ 13,2 miljard hebben in bedrijven die proberen inheemse gronden te ontginnen. In totaal ontvingen acht grote mijnbouwbedrijven van 2016 tot 2021 een bedrag van $ 54,1 miljard aan financiering van banken of vermogensbeheerders wereldwijd, zo stelt het rapport.

Capital Group vertelde BBC News dat het geen commentaar geeft op zijn belangen. BlackRock reageerde niet op de aantijgingen, maar benadrukte hun beleidslijn, die zegt: “BlackRock Investment Stewardship gelooft dat het belangrijk is voor bedrijven om de vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van inheemse volkeren te verkrijgen voor initiatieven die hun rechten aantasten.”

De aanvragen zijn momenteel ingediend bij het mijnbouwagentschap van Brazilië. Het blijft illegaal om deze ongerepte en extreem biodiverse gebieden van de Amazone te ontwikkelen. Maar president Bolsonaro zegt dat het nodig is om het regenwoud open te stellen voor nieuwe exploitatie en om gemeenschappen uit de armoede te halen. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend bij het Congres dat het mogelijk zou maken om deze beschermde gebieden te exploiteren. Bedrijven die het recht op mijnen hebben aangevraagd, zouden als eerste in de rij staan, zegt Amazon Watch.

Campagnevoerders zeggen dat meer ontwikkeling van de Amazone een ramp zou zijn voor het klimaat en voor de mensen die daar wonen. Op de COP26-top over klimaatverandering in Glasgow vorig jaar ondertekenden 141 landen, waaronder Brazilië, een verklaring om de ontbossing tegen 2030 te stoppen en terug te draaien en de inheemse gronden te beschermen.

BBC World, A

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This