Politiek & Maatschappij

Xavier Albó, jezuïet en antropoloog, overleden in Cochabamba

22 januari 2023

redactie

Vrijdag 20 januari is jezuïet en antropoloog Xavier Albó op 88-jarige leeftijd overleden. Hij laat een grote sociale erfenis achter, zo verklaarden verschillende voormalige Boliviaanse presidenten bij het horen van het nieuws van zijn overlijden. De huidige president Luis Arce twitterde dat het leven van Albó liet zien dat revolutie en religie hand in hand kunnen gaan.

Xavier Albó werd geboren in Spanje en trad op 16-jarige leeftijd toe tot de religieuze orde van de Jezuïeten. In 1952, zeventien jaar oud, arriveerde hij in Bolivia. Daar had enkele maanden eerder de revolutie plaats gevonden die de bevolking algemeen kiesrecht bracht en de opmaat vormde voor een grootschalige landhervorming. Albó was niet alleen Jezuïet, maar ook linguïst, antropoloog en onderzoeker. Een groot deel van zijn leven wijdde hij aan bestudering van de inheemse talen en bevolking.

Van even zo groot belang is zijn sociale en politieke erfenis. Samen met andere Jezuïeten was Albó betrokken bij het politieke leven in Bolivia. Zo namen hij en mede-priester Luis Espinal (in 1980 vermoord) deel aan de landelijke staking die in 1978 het einde van het regime van dictator Hugo Banzer inluidde en verkiezingen mogelijk maakte. In 1971 was hij een van de drie oprichters van het onderzoekscentrum CIPCA. Hij was overtuigd voorstander van een plurinationale staat en van inheemse autonomie. Ook was hij lid van de Asamblea Permanente de Derechos Humanos de Bolivia.

Luis Arce, de huidige president van Bolivia, twitterde dat het leven van Albó liet zien dat revolutie en religie hand in hand kunnen gaan. Ook verschillende voormalige presidenten stonden stil bij zijn overlijden. Oud-president Carlos Mesa zei dat “zijn toewijding, zijn geloof en zijn onschatbare intellectuele bijdrage om de maatschappij beter te begrijpen bij het zoeken naar gerechtigheid, gelijkheid en inclusiviteit, hebben ons een onvergankelijke nalatenschap gegeven.”

Oud-president Evo Morales kenmerkte Albó als een gelovige en intellectueel, toegewijd aan de strijd voor de waardigheid van de inheemse bevolking. Hij benadrukte dat diens gedachtengoed de basis vormde voor de opbouw van de plurinationale staat. In 2016 ontving Xavier Albó uit handen van Morales de Orden van de Condor van de Andes, de hoogste onderscheiding die Bolivia kent. Bij die gelegenheid riep Albó Morales op zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap maar het stokje over te dragen aan anderen. En hij benadrukte geen “hielenlikker” te zijn maar juist “vrijdenker” te blijven, iets dat niet goed viel bij de leiding van de MAS-partij. Albó besloot met de opmerking dat als men het niet fijn vond dat hij zich vrij uitdrukte, hij bereid was de onderscheiding weer terug te geven.

Wikipedia, ANF, EFE

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This