Economie & Ondernemen

Nieuwe gasbron in Bolivia zal naar verwachting miljoenen dollars opleveren

8 februari 2022

Redactie

De Boliviaanse president Luis Arce Catacora heeft dit weekend de ontdekking van grote gasreserves bevestigd waarvan hij hoopte dat ze het land aanzienlijke winsten zouden opleveren.

De nieuwe vondst, genaamd de Margarita-10, bevindt zich in het Margarita-Huacaya-veld in de departementen Chuquisaca en Tarija, zei Arce tijdens een officieel optreden in Oruro. Hij kondigde ook aan dat sinds vorig jaar verkenningswerkzaamheden in het gebied aan de gang zijn met “goede resultaten”.

“We gaan deze nieuwe reserve exploiteren om de gasinkomsten voor het land te verhogen, waarvan alle Bolivianen profiteren. Deze nieuwe reserves zullen ook de inkomsten uit de directe belasting op koolwaterstoffen (IDH) verbeteren, wat de autonome regeringen ten goede komt”, legde Arce uit.

“We kondigen aan #Bolivia aan dat de verkenningen die we vorig jaar zijn gestart succesvol zijn geweest. We hebben aardgasreserves gevonden in het Margarita-Huacaya-veld, gelegen tussen Tarija en Chuquisaca, met een productiepotentieel van 3 miljoen kubieke meter per dag”, schreef Arce op Twitter. Volgens de Boliviaanse autoriteiten zal de winst van Margarita-10 oplopen tot een jaarinkomen van 260 miljoen dollar.

Het Boliviaanse staatsgasbedrijf YPFB legde uit dat het Spaanse Repsol in 2021 met het boren van deze put was begonnen en wees er ook op dat beide bedrijven van plan waren om zo vroeg mogelijk met de productie te beginnen. Aardgas is het belangrijkste exportproduct van Bolivia, samen met Brazilië en Argentinië en de belangrijkste bestemmingen.

“Nu kan ik u gerust zeggen dat deze bron een productiepotentieel heeft van 3 miljoen kubieke meter per dag”, zei Arce, die ook hoopte dat deze nieuwe bron de investeringsmogelijkheden van de staat op gebieden als gezondheidszorg, onderwijs en economische reactivering zal versterken.

De CEO van YPFB, Armin Dorgathen,  zei  dat het Boliviaanse bedrijf “in zijn technische rol, en met de grootste verantwoordelijkheid, alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om dit goede nieuws voor het Boliviaanse volk te bevestigen.” Dorgathen voegde eraan toe dat “YPFB en Repsol hun best doen om deze productie in de kortst mogelijke tijd beschikbaar te maken voor de markten”, wat aantoont dat het staatsoliebedrijf hand in hand werkt met particuliere bedrijven die investeren in Bolivia.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This