Politiek & Maatschappij

Morales accepteert nederlaag van de MAS en roept een spoedvergadering uit

13 april 2021

Redactie

Voormalig president Evo Morales heeft de nederlaag van de Beweging naar Socialisme (MAS) erkend bij de verkiezingen afgelopen zondag. Hij zei een spoedvergadering bijeen te zullen roepen, terwijl oppositieleiders erop wezen dat het resultaat van de verkiezingen de afwijzing van corruptie en vervolging weerspiegelt.

Het resultaat van de tweede verkiezingsronde in de departementen La Paz, Tarija, Pando en Chuquisaca maakt het noodzakelijk om een ​​”spoedvergadering” bijeen te roepen om te evalueren “waarom, wat er is gebeurd en wat er moet gebeuren”, zei Morales tijdens de viering van een vakbondsverjaardag in de regio Cochabamba, het belangrijkste politieke bolwerk.

De vier departementen gingen opnieuw naar de stembus, aangezien geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen of meer dan 40 procent behaalde met tien punten verschil ten opzichte van de tweede meest gestemde kandidaat bij de regionale verkiezingen van 7 maart dit jaar.

De MAS verloor terrein in de belangrijkste regio’s en behaalde in de eerste ronde alleen winst in de departementen Cochabamba, Oruro en Potosí ofwel in drie van de negen departementen waarin het land is verdeeld. Verder won de MAS in niet meer dan twee van de tien belangrijkste steden: Sucre, de Boliviaanse hoofdstad, en Oruro.

Voor deze tweede ronde verwachtten de partij van Morales en de huidige president, Luis Arce, nog minstens drie gouverneurschappen te winnen. Het resultaat van de verkiezingen van zondag “laat veel te wensen over”, “ik hoop dat we kunnen winnen”, maar “ik denk dat we hebben verloren in de vier afdelingen”, zei Morales.

Hij herinnerde eraan dat de nieuwe regionale politieke kaart lijkt op die van 2005, het jaar waarin departementale gouverneurs die nog steeds prefecten werden genoemd, voor het eerst werden gekozen, toen de MAS drie posities kreeg en de oppositie zes.

Oppositie viert feest

“Ik feliciteer de gekozen gouverneurs Santos Quispe, Regis Richter, Damián Condori en Óscar Montes. La Paz, Pando, Chuquisaca en Tarija maakten duidelijk dat ze corruptie, misbruik, vervolging en discriminatie verwerpen ”, zei voormalig president Carlos Mesa en leider van de belangrijkste oppositiepartij. “Met democratie moeten we vechten voor autonomie en groei”, voegde hij eraan toe op Twitter.

Luis Fernando Camacho, de verkozen gouverneur van het departement Santa Cruz, de economische motor van het land, zei dat “kiezers niet geïntimideerd waren door de confronterende berichten en door de chantage dat als ze niet op de MAS stemden, ze geen middelen, vaccins of werk zouden krijgen”.

De voormalige burgerleider die een van de belangrijkste beklaagden is in de zogenaamde “staatsgreep” -zaak, waarvoor de voormalige interim-president Jeanine Áñez een maand geleden werd vastgehouden, benadrukte dat met de resultaten van de verkiezingen  “de  democratie wint en het misbruik en autoritarisme van de MAS en de regering van Luis Arce verliezen”.

“De mensen rondom Morales zijn op zoek naar mensen die tot zijn beschikking staan. De bevolking houdt niet van oplegging. De mensen zijn ontgoocheld geraakt door sommige acties van Evo Morales ”, zei de voormalige voorzitter van de Senaat en de gekozen burgemeester van El Alto, Eva Copa.

De winnaars van de verkiezingen

Met alle stemmen geteld won Óscar Montes van de partij Unidos por Tarija met 54,44% van Álvaro Ruiz, MAS-kandidaat, die 45,56% behaalde.

In het departement La Paz zijn 78,23% van de stemmen geteld. Santos Quispe van de Jallalla-alliantie staat aan kop met 56,43% tegen tegen Franklin Flores van de MAS, die op 43.57% staat.

Damián Condori Herrera van Somos Todos staat in Chuquisaca aan de leiding met 59,95%, terwijl de MAS-kandidaat Juan Carlos León op 40,05% staat. Dit na 88,5% van de stemmen geteld.

En in Pando, waar 88,92% van de stemmen is geteld, leidt Regis Richter van de Movimiento Tercer Sistema (MTS) met 56,16% en heeft Miguel Becerra van de MAS 43,84%. .

De waarnemingsmissie van de Unie van Electorale Organismes van Amerika (Uniore)  benadrukte in een voorlopig rapport dat de verkiezing op een vreedzame manier plaatsvond, dat het tellen van stemmen vlot verlopen is: “In minder dan 24 uur na het sluiten van de stembureaus is ongeveer 70% van de stemmen al geteld ”. Het Hoge Kiestribunaal (TSE) nam alle maatregelen om de verkiezingen veilig te laten verlopen.

Bolivia sluit zo een complexe verkiezingscyclus af na de politieke crisis van 2019, die de kalender veranderde en zijn koers hervatte in oktober 2020 toen de presidents- en parlementsverkiezingen werden gehouden, waaraan Evo Morales voor het eerst niet kon deelnemen als presidentskandidaat. Het resulteerde in de verkiezing van Luis Arce als nieuwe president.

Deze bijdrage is onderdeel van de Bolivia special (april/mei 2021)

Opinión

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This