Economie & Ondernemen

Het Boliviaanse YPFB verwacht voor dit jaar ruim US $ 1,900 miljoen aan inkomsten uit olie

27 april 2021

Redactie

Wilson Zelaya, de CEO van Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB), kondigde aan dat het staatsbedrijf voor 2021 meer dan 1.900 miljoen US dollar verwachtte aan inkomsten uit olie. Dat zou een groei van 35% betekenen ten opzichte van 2020.

Tijdens de eerste openbare hoorzitting in 2021 zei Zelaya dat deze inkomsten de economie zullen helpen reactiveren door de toewijzing van de directe belasting op koolwaterstoffen, royalty’s en andere belastingen waaraan YPFB bijdraagt.

De geplande investering bedraagt 788 miljoen US $, waarvan YPFB voor 85% verantwoordelijk is, hetzij rechtstreeks, hetzij via zijn filialen en dochterondernemingen, en de resterende 15% zal worden geleverd door bedrijven die exploratie- en productievelden exploiteren.

Het budget voor YPFB is US $ 8.050 miljoen, dat zal worden gebruikt voor investeringen en lopende uitgaven. Het bedrijf is van plan 17 putten te boren, waarvan er al dertien zijn geregistreerd en waarvoor US $ 260,20 miljoen zal worden uitgetrokken.

Zelaya benadrukte ook het herstel van de ammoniak- en ureumfabriek (PAU), die werd beschadigd tijdens de ‘ongrondwettelijke regering’ van 2020. “Er is overeenstemming bereikt over de technische ondersteuning van KBR Inc. en Toyo, wiens specialisten deze week zullen arriveren om de PAU te evalueren en het volledige planningsproces te bewaken”, kondigde hij aan.

Hij wees er ook op dat de ontwikkeling van een tweede generatie dieselbrandstof van de hoogste kwaliteit zal worden verkregen uit materialen van hernieuwbare oorsprong, zoals afgewerkte oliën, dierlijk en plantaardig vet, wat de landbouw in het land zal stimuleren en duizenden banen zal genereren.

De installatie van de hernieuwbare dieselfabriek omvat een investering van US $ 250 miljoen en zal naar verwachting 9.000 vaten per dag produceren. Dit vertegenwoordigt een besparing voor de staat van 400 miljoen dollar per jaar aan subsidies voor koolwaterstoffen, te beginnen in 2024, aldus Zelaya.

Deze bijdrage is onderdeel van de Bolivia special (april/mei 2021)

Mercopress

Gerelateerde berichten

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Bolivia en eten, dan denk je al snel aan de aardappel, wel duizenden verschillende soorten. Maar er wordt meer verbouwd in dit land met drie klimaatzones, waardoor de keuken kan beschikken over een grote diversiteit aan ingrediënten. Toch is Bolivia nog weinig internationaal bekend vanwege zijn keuken of topkoks. In 2013 opende restaurant Gustu z’n deuren in La Paz, opgericht door de culinair ondernemer van een van ´s werelds toprestaurants, Noma uit Denemarken. Heeft dit tot nieuwe ontwikkelingen geleid in de Boliviaanse keuken?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This