Politiek & Maatschappij

Goud belangrijkste exportproduct van Bolivia in eerste acht maanden van 2021

5 oktober 2021

Redactie

Goud, edelmetaal en juwelen zijn in de eerste acht maanden van dit jaar de belangrijkste exportproducten van Bolivia geworden, in totaal bijna zeven miljard dollar, aanzienlijk meer dan de 4.213,4 dollar in dezelfde periode in 2020, wat neerkomt op een stijging van 65,4%,  volgens het officiële INE-bureau voor statistiek.

Aangezien de invoer in de eerste acht maanden van het jaar US$ 5.674 miljoen bereikte, steeg het handelsoverschot tot US$ 1.360 miljoen in tegenstelling tot de evenwichtige resultaten van 2020, geen overschot, geen tekort.

Goud met een aanzienlijke boost en aardgas vertegenwoordigden 45% van Bolivia’s overzeese verkoop in de periode januari tot en met augustus 2021. Dit betekent dat goud en juwelen in acht maanden in totaal US$ 1.640 of 24% van de export bedroegen, vergeleken met US$ 778 miljoen een jaar geleden.

Klanten van Boliviaans goud zijn voornamelijk India, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, de VS, Hong Kong en Canada, aldus INE.

De tussentijdse verkoop van aardgas aan Argentinië en Brazilië bedroeg 1.472 miljoen dollar, of 21% van de export, iets meer dan in 2020. De Boliviaanse regering heeft er vertrouwen in dat de overzeese verkoop dit jaar 10 miljard dollar kan bereiken, waarmee een einde komt aan een vijfjarige dalende cyclus.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse intellectueel Anténor Firmin over gelijkheid van menselijk ras

Haïtiaanse intellectueel Anténor Firmin over gelijkheid van menselijk ras

In een special over slavernij kan aandacht voor Haïti, het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en de eerste postkoloniale zwarte republiek ter wereld, niet ontbreken. Aan het einde van de achttiende eeuw inspireerde de leus “Vrijheid, gelijkheid en broederschap” de tot slaaf gemaakten van het voormalige Saint-Domingue. Maar de Fransen zelf kwamen al snel terug op hun revolutionaire slogan. Met zijn boek over rassengelijkheid diende de Haïtiaan Anténor Firmin hen eind negentiende eeuw van repliek.

Lees meer
Braziliaans besje verovert de wereld

Braziliaans besje verovert de wereld

De açaíbes heeft in korte tijd de wereld veroverd. De bes zit boordevol antioxidanten en vitamine en heeft hierdoor de status van superfood bereikt. Maar er zit ook een dubieuze kant aan de bes. Die groeit aan de açaípalm, een dunne boom waarvoor je niet teveel moet wegen om naar de top, waar de bessen hangen, te kunnen klimmen. Het zijn dan ook vooral kinderen die in het Braziliaanse Amazonegebied omhoog gaan om de bes te oogsten.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This