Politiek & Maatschappij

De preventieve hechtenis voor Jeanine Áñez in Bolivia wordt met drie maanden verlengd

22 februari 2022

Redactie

De Boliviaanse rechter Armando Zeballos verlengde afgelopen maandag met drie maanden de preventieve hechtenis die voormalig president Jeanine Áñez sinds maart 2020 uitzit voor de “Staatsgreep”-zaak. Tijdens de hoorzitting heeft Áñez aangegeven dat het niet haar verantwoordelijkheid is dat het Openbaar Ministerie geen vorderingen heeft gemaakt met het onderzoek.

De hoorzitting werd maandagmiddag hersteld nadat deze vorige week was opgeschort, omdat Áñez ziek werd vanwege haar kwetsbare gezondheidstoestand als gevolg van de hongerstaking die ze al twaalf dagen voert en waarbij ze respect voor haar rechten eist.

“Het is niet gepast om mijn preventieve hechtenis te verlengen, de argumenten van mijn advocaat zijn overduidelijk geweest: ik draag geen verantwoordelijkheid voor het feit dat het Openbaar Ministerie niet alle acties in deze zaak heeft uitgevoerd gedurende een jaar dat ze mij hebben gevangen gezet”, aldus de voormalige president in de zaal.

Áñez werd in maart 2021 voor vier maanden naar de gevangenis gestuurd, nadat zij in Trinidad was gearresteerd als gevolg van het open proces voor de misdaden van terrorisme, opruiing en samenzwering die voortkwamen uit de gebeurtenissen die eindigden met het aftreden van voormalig president Evo Morales in de crisis van 2019.

Voor het einde van de termijn werd haar detentie met nog eens vijf maanden verlengd, die eindigde op 13 februari, en nu met nog eens drie maanden om de opsporingshandelingen voort te zetten.

De rechterlijke uitspraak wordt uitgebreid tot de voormalige ministers Rodrigo Guzmán en Álvaro Coimbra.

Nodal

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This