Milieu & Natuur

Zorgen in Argentinië over illegale visserij Chinese schepen

26 april 2021

Sinds december 2020 bevinden zich zo’n 350 Chinese schepen net buiten de territoriale wateren van de Argentijnse Zee. In deze zuidelijke Atlantische Oceaan wordt veel pijlinktvis gevangen, Chinese schepen mogen hier niet vissen. Vanuit de Argentijnse samenleving worden zorgen geuit nadat diverse Chinese schepen betrapt werden op illegale visserij. De zorgen groeien sinds Chinese bedrijven aangeven een oude haven te willen gebruiken in Patagonië.

De Argentijnse media heeft een brief gepubliceerd namens de advocaten van vier Chinese visbedrijven die interesse hebben getoond in het gebruiken van een verlaten haven in de Patagonische Comodoro Rivadavia. Er liggen plannen om de haven te verkopen. Momenteel dient de haven van Montevideo, in het noorden van het land, als logistieke uitvalbasis voor de Chinese vloot in Zuid-Amerika. Echter, het kost de schepen zo’n drie dagen om vanuit hier te varen naar de internationale wateren waar ze vissen. De reis zou verkort worden tot enkele uren vanuit de uitvalbasis in Patagonië. De advocaten benadrukken dat de Chinese bedrijven de haven alleen willen gebruiken voor bevoorrading en reparatie van schepen. De beheerder van de haven van Comodoro Rivadavia zegt echter dat er geen enkele brief is binnengekomen namens de Chinese bedrijven.

Volgens Milko Schvartzman, expert in het beschermen van zeeën en oceanen, betekent het gebruik van de Patagonische haven door Chinese schepen het logistiek ondersteunen van de Chinese vloot in Argentinië, waardoor er honderden schepen zouden varen in de Argentijnse Zee. Handhaving zou hierdoor onmogelijk worden. Verder werd één van de vier Chinese bedrijven, Ronggheng Rongyuan SRL, in mei 2020 betrapt op illegale visserij in de Argentijnse zee.

De illegale visserij vormt niet het enige argument tegen een Chinese uitvalbasis in Patagonië. Chinese schepen vissen voornamelijk in internationale wateren of op volle zee, waar de visserij vrij en niet gereguleerd is. Grote schepen vissen hier enorme hoeveelheden vis, wat een grote dreiging vormt voor de Argentijnse mariene ecosystemen. Al jaren roepen wetenschappers en milieubeschermers op dat er regelgeving moet komen voor het reguleren van de visserij in internationale wateren. Zo wordt el Agujero Azul – een gebied kenmerkend voor de hoge mate aan mariene biodiversiteit – zonder enige controle overbevist.

Bronnen: Mongabay, Infobae

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This