Economie & Ondernemen

Uruguay verzoekt formeel om een ontmoeting met Argentinië om te werken aan de flexibilisering van Mercosur

7 april 2021

Redactie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Uruguay heeft maandag een formeel verzoek ingediend bij de Argentijnse regering om een vergadering te houden om de flexibiliteit van Mercosur te bespreken.

Minister van Buitenlandse Zaken Francisco Bustillo stuurde maandag een formele nota naar zijn Argentijnse collega Felipe Solá, waarin hij verzocht om een ontmoeting tussen hen beiden, samen met hun Paraguayaanse en Braziliaanse collega’s en de ministers van Economie van de vier landen om exclusief te spreken over het flexibeler maken van het blok.

Bustillo had dit plan al aan Solá meegedeeld toen Uruguay het wisseldende voorzitterschap van Mercosur overdroeg aan overging naar Argentinië. In ieder geval zou de Uruguayaanse delegatie al bezig zijn met het opstellen van een rapport met een bredere agendadat zal worden ingediend tijdens de halfjaarlijkse vergadering die gepland staat voor 22 april.

De kwestie van flexibiliteit veroorzaakte een geschil tussen de Uruguayaanse president Luis Lacalle Pou en zijn Argentijnse collega Alberto Fernández tijdens de virtuele top van 26 maart ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van Mercosur.

“Het is het moment om samen verder te gaan. Het is duidelijk dat Mercosur zwaar weegt op het internationale toneel. Wat niet zou moeten zijn en niet kan zijn, is een last. We zijn niet bereid om er een korset van te maken”, zei Lacalle Pou toen. Zijn opmerking leidde tot een reactie van Fernández: “De waarheid is dat we niemand tot last wilden zijn. Het gemakkelijkste is om van de boot af te komen als de lading zwaar is. Laten we een einde maken aan die ideeën die zo weinig helpen. Als we een last zijn, laat ze dan een ander schip nemen, maar we zijn niemands last. Het is een eer voor mij om deel uit te maken van Mercosur”.

Ondertussen meldde het Uruguayaanse dagblad El Observador afgelopen maandag dat Argentinië, buigend voor de druk van de andere Mercosur-partners, al een voorstel heeft ontwikkeld om de tarieven geleidelijk te verlagen of te schrappen voor ongeveer 1900 items met een beperkte tot nul impact op de industrie.

Uruguay deed die aankondigingen terwijl de Amerikaanse admiraal Craig S.Faller van het Zuidelijk Commando dinsdag en woensdag in Montevideo zal zijn om educatieve en technische trainingsprogramma’s te bespreken, hulp bij de Covid-19 pandemie en natuurrampen, vredeshandhavingsoperaties en gezamenlijke maatregelen ter bestrijding van illegale visserij.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This