Politiek & Maatschappij

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

2 november 2023

redactie

Abuelas (grootmoeders) en het FIOM starten gezamenlijke campagne

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

De uitzending geeft een indringend beeld van de gebeurtenissen tijdens de dictatuur (1976 – 1983). Er zijn nu, veertig jaar later, 133 kinderen teruggevonden. Van vier vrouwen is vast komen te staan dat zij nog tijdens hun zwangerschap vermoord zijn. Dat betekent dat 137 “zaken” zijn opgelost. Maar omdat zeker vijfhonderd vrouwen zwanger waren ten tijde van hun arrestatie en verdwijning worden er nog altijd veel kinderen vermist. Omdat er ook kinderen in Europa kunnen wonen zijn de Abuelas samen met het FIOM (dat zich bezig houdt met verwantschapsvragen en adopties) een campagne gestart. In de uitzending wordt hieraan ook aandacht geschonken.

Deze tip is onderdeel van de Argentinië Special, oktober-november 2023

Gerelateerde berichten

Hoe nu verder in Haïti?

Hoe nu verder in Haïti?

Een maand geleden keurde de VN Veiligheidsraad een multinationale ondersteuningsmissie voor Haïti goed, geleid door Kenia, in nauwe samenwerking met Haïti. Verschillende, vooral Caribische landen hebben deelname toegezegd. Het doel is tweeledig, allereerst beveiligen van strategische plekken, zoals vliegvelden en ziekenhuizen. Daarnaast creëren van een veilig klimaat zodat op termijn vrije verkiezingen mogelijk zijn. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Maar sommige Haïtianen hebben twijfels bij de nu ingeslagen weg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This