Recensies boeken

Razernij, Sergio Bizzio

20 april 2010

Mark Weenink

Bouwvakker José María woont gedurende een lange periode in het geniep in een groot herenhuis, zonder medeweten van de familie des huizes en hun inwonende dienstmeid, Rosa. Deze situatie is het uitgangspunt voor de roman Razernij van de Argentijnse schrijver Sergio Bizzio (1956). Hoe heeft het zo ver kunnen komen? José María en Rosa ontmoeten elkaar in de supermarkt en worden verliefd. Tijdens een heimelijk etentje wordt het stel bijna betrapt en José María verstopt zich op de bovenste etage van het enorme pand. Wanneer de politie later aan de deur komt omdat hij verdacht wordt van de moord op de opzichter van de bouwplaats, is er geen weg terug voor hem. En het is niet de laatste.

Bizzio speelt een onzichtbaar kat-en-muis-spel met zijn hoofdpersonen. De spanning in het verhaal wordt gecreëerd door het risico op ontdekking van José María. Constant zwerft Rosa’s geliefde als een schim door het huis. Gaandeweg krijgt het stel telefonisch contact, maar Rosa blijft in het ongewisse over zijn verblijfplaats.

In Argentinië wordt het boek geprezen als een psychologische thriller en krijgt het lovende kritieken. Recensenten complimenteren de subtiele manier waarop Bizzio de Argentijnse klassenmaatschappij portretteert, een bouwvakker en een dienstmeid, tegenover een familie uit de elite. Het psychologische element geeft het verhaal lading. Wat maakt dat een mens kan doden? Hoe overleeft iemand in verborgen isolatie?

Al met al is het een aardige roman. Razernij is verfilmd.

Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam, 2010, ISBN 9789029085885, 236 pag., €18,95
Vertaling: Arie van der Wal

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This