Economie & Ondernemen

Milei krijgt 12.000 mensen bijeen om les over inflatie bij te wonen in Mendoza

26 april 2022

Redactie

De Argentijnse libertaire afgevaardigde Javier Milei drong afgelopen zondag aan op het dollariseren van de economie van het land tijdens een bijeenkomst in Mendoza, waar hij ook zwoer dat dit zijn eerste stap zou zijn als hij in 2023 tot president zou worden gekozen.

Milei zei ook dat de Argentijnse peso de “valuta van de kaste” was, omdat deze elke minuut zijn koopkracht verliest als gevolg van inflatie, waardoor de arbeidersklasse extra in de problemen komt. De opvattingen van de econoom Milei worden niet gedeeld door die van veel van zijn collega’s die dollarisering hebben afgewezen en gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen die zo’n stap zou hebben.

“We moeten af van het peso-afval, dat zelfs niet goed is als kunstmest”, zei Milei in Mendoza’s O’Higgins Park terwijl hij een masterclass gaf die werd bijgewoond door meer dan 12.000 mensen. “Dat stel dieven zei dat de peso soevereiniteit moet hebben. Je praat over soevereiniteit als je wilt dat de mensen slaven zijn”, waarschuwde Milei na het doornemen van de geschiedenis van het inflatie- en inkomensherverdelingsbeleid.

Milei legde ook uit dat hij zou beginnen met “de overstap van fractioneel bankieren naar een anticorruptiesysteem met Simons banking” om vervolgens een dollariseringsstrategie te ontwikkelen. “De enigen die met deze maatregelen zullen verliezen, zijn de corrupte politici van de kaste”, beloofde Milei. “Politici, stop met liegen tegen de mensen, stop met hen bang te maken”, zei hij.

Milei zei ook dat hij geloofde dat het land rijk was aan “gebrek aan kansen, vanwege de smerige politieke kaste die we hebben, waardoor onze kinderen worden verdreven”, wat leidt tot toenemende migratie. Om die trend te keren, drong Milei erop aan dat “de enige oplossing is om terug te gaan naar de ideeën van vrijheid en de staat uit de weg te ruimen.”

De libertaire afgevaardigde noemde zijn collega’s ook “econochantas” (nep-experts) die functioneel zijn voor “de kaste” en “die aan beide kanten van de ‘barst’ bestaan.”

Mercopress, bron foto: creative commons, wikimedia

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This