Recensies boeken

Messi en Suárez. De gelekte gesprekken

18 november 2022

Mark Weenink

Humoristisch voetbalboek van Carolina Trujillo

Voetbal. Dat zijn toch twee keer elf miljonairs die achter een bal aan hollen? Verwende vedetten met kapsones? Misschien, maar de Nederlands-Uruguayaanse schrijfster Carolina Trujillo (1970) maakt mensen van vlees en bloed van hen in het boekje Messi en Suárez. De gelekte gesprekken.

De telefoongesprekken van de twee beroemde voetballers zijn woord voor woord uitgeschreven, getranscribeerd, zoals geheime diensten dat doen. Maar dit boek heeft geen serieuze ondertoon, het  is vooral humoristisch met een knipoog naar zaken als wikileaks en afgeluisterde politici. Want waarom worden ze überhaupt afgeluisterd? De meeste voetballers staan tenslotte niet bekend om hun intellect of diepzinnige gesprekken.

Play(station)

De gesprekken beslaan de periode augustus 2020 tot en met augustus 2021. Barcelona heeft net een dramatische 2-8 nederlaag geleden tegen Bayern München, Ronald Koeman is trainer geworden van Barça. Hij wordt met de nodige humor in de zeik genomen door Messi en Suárez. Die laatste moet weg bij Barça en vertrekt naar Atlético Madrid. Het is een kwestie van tijd tot ook Messi opstapt, naar Paris Saint Germain (PSG). Want Barcelona kan het astronomische salaris van Messi – 555 miljoen euro voor vier jaar –  niet betalen.

Messi en Suárez zijn niet alleen collega’s, maar ook buren en vrienden. Naast voetbal worden ze blij van een potje online gamen op de Play(station). Hun gezinnen gaan met elkaar om en eten soms gezellig samen. In weekenden gaan ze naar hun vakantiehuis in La Cerdaña. De twee Zuid-Amerikanen bellen elkaar om de haverklap, voor een babbeltje of een wissewasje, zoals vergeten hondenvoer, een ziek kind, handzeep, plakband en wat niet al. Gesprekken gaan van de hak op de tak. Regelmatig praten ze langs elkaar heen, wat grappige miscommunicatie oplevert. Ze delen plaagstootjes uit, maar onderlinge rivaliteit is er alleen in het voetbal, want “op het veld bestaan geen vrienden”.

Voetballogica

Messi en Suárez zijn beiden familiemannen. Met hun opgroeiende kinderen hebben de voetbalsterren het nodige te stellen: een vegetarische dochter, een kind met oorontsteking, een zoontje dat zelfstandig geld overmaakt van zijn bankrekening. Soms mengen hun echtgenoten zich in een gesprek, meestal om de heren tot de orde te roepen.

Voor fans is voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven, voor Messi en Suárez is het hun leven. De druk van de buitenwereld is enorm, de voetbalpers en sociale media vergroten alles uit. “Dat je vader  op bezoek komt, staat ook al in de krant”, zegt Suárez tegen Messi. Alles wat ze doen (of laten) is nieuws. Normaal gesproken kunnen ze  niet rustig door de stad lopen. Dankzij corona met het verplichte mondmasker kunnen ze redelijk anoniem de straat op.

De gesprekken tussen Messi en Suárez verschenen eerder in Hard Gras, het ‘voetbaltijdschrift voor lezers’. Zaken als de Superliga, het overlijden van Maradona en het controversiële WK voetbal in Qatar komen voorbij. Het gaat natuurlijk ook over clubpolitiek en voetballogica. Bij succes ben je de held, bij verlies ligt je hoofd al snel op het hakblok. En verneem je uit de pers dat je moet vertrekken? Of hoor je het zelf van de trainer?

Lichte kost

De angst voor een blessure, voor een gedwongen op de bank zitten sluimert altijd. “Uiteindelijk worden wij over het bord geschoven als fiches”, analyseert Suárez terecht. Literair gezien is het boekje lichte kost, het is vooral vermakelijk en creatief bedacht. Of het nou fictief is of niet, het zou zo maar de werkelijkheid kunnen zijn. Als lezer heb je het idee dat hun dagelijkse beslommeringen – los van de luxe en de druk van het voetbal – niet zo veel verschilt van het onze. Knap hoe Trujillo in het hoofd kruipt van beide wereldberoemde voetballers.

Tot slot nog een compliment voor de mooie, originele omslag van het boek, getekend door de auteur zelf, net zoals een aantal afbeeldingen in het boek. Messi en Suárez. De gelekte gesprekken is leuk om te lezen, niet alleen voor voetbalfans.

Carolina Trujillo, Messi en Suárez. De gelekte gesprekken, Uitgeverij Koppernik, Amsterdam, 2022, ISBN 9789083212708, €19,50, 165 pag.

De illustraties bij deze recensie zijn gemaakt door Carolina Trujillo.

Lees ook onze recensie van Meisjes in blessuretijd van Carolina Trujillo. En ons interview met haar over haar roman Vrije radicalen: In de marinade liggen.

Carolina Trujillo publiceerde meerdere romans (regelmatig bekroond) en is columniste bij NRC.

Meer voetbal? Lees onze recensie van Eigen doelpunt. Voetval en maffia in het Colombia van Escobar van onze Colombiacorrespondent Nico Verbeek en Sambavoetbal van Alex Bellos.

Gerelateerde berichten

Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
Blauwe Tomaten

Blauwe Tomaten

In Blauwe Tomaten, een meeslepend werk van de Curaçaose schrijfster Elodie Heloise, keert de 28-jarige Dominique terug naar het eiland waar ze een deel van haar jeugd doorbracht. Terwijl ze samen met haar vriend Marlo onderdak vindt in zijn ouderlijk huis, is de terugkeer weinig idyllisch. Ze moet de confrontatie aangaan met onduidelijke, pijnlijke herinneringen, waarin haar moeder en zij leden onder het geweld van haar vader. De herontdekking van het eiland onthult verdrongen en verborgen trauma’s in Dominique’s geheugen, maar brengt ook verzoening met zich mee.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This