Onderzoek & Wetenschap

Latijns-Amerikaanse verslaving aan antibiotica ook bij strijd tegen Covid-19

2 april 2021

Antibiotica worden veelal gezien als wondermiddel tegen veel ziektes, vooral in Latijns Amerika. Vaak zijn antibiotica zonder recept en in reguliere winkels verkrijgbaar. Het risico van onnodig gebruik van antibiotica is echter dat het effect afneemt. Een recente studie gepubliceerd in Acta Paediatrica van het Zweedse Karolinska Instituut toont aan dat in vijf Latijns-Amerikaanse landen vaak onnodig antibiotica ingezet worden tegen covid-19 bij kinderen.

Covid-19 is een virusinfectie die de luchtwegen kan aantasten, maar de gevolgen voor kinderen zijn meestal beperkt. Het is daarom onnodig dat kinderen routinematig antibiotica voorgeschreven krijgen. Toch is een kwart van de pediatrische covid-19 patiënten in vijf Latijns-Amerikaanse landen behandeld met antibiotica volgens een recente studie.

Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van de gegevens van 990 minderjarige patiënten uit Mexico, Colombia, Peru, Argentinië en Costa Rica. “Hoewel sommige van deze patiënten wel degelijk een bijkomende bacteriële infectie hadden die met antibiotica behandeld moest worden, was dat in het grootste deel van deze gevallen niet nodig”, aldus epidemiologe Adriana Yock-Corrales van het Nationale Pediatrische Ziekenhuis in Costa Rica.

Tegelijkertijd geven de onderzoekers toe dat het moeilijk is onderscheid te maken tussen een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie (waartegen antibiotica kunnen helpen) of door een virus (waar antibiotica niet tegen helpen), vooral als het om een nieuw virus gaat dat de medische wereld nog steeds niet helemaal begrijpt.

De grootste zorg van de wetenschappers is dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica en dat er ‘superbacterieën’ ontstaan die niet meer reageren op bestaande medicijnen. Bovendien hebben andere studies aangetoond dat slechts 3,5 procent van de dragers van het covid-19 virus, tegelijkertijd een bacteriële infectie had.

Toch is er ook begrip voor het gebruik van antibiotica: de verschijnselen van veel covid-gevallen zijn ernstig en er is slechts een beperkte beschikbaarheid van effectieve middelen daartegen. Dat zou artsen kunnen aanzetten antibiotica in te zetten om in elk geval een eventuele bacteriële infectie te onderdrukken.

Bron: scidev.net

Gerelateerde berichten

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

In precolumbiaans Mexico hadden sommige steden, zoals Teotihuacán en Tlaxcala, een enigszins democratisch bestuur. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek en in het tweede geval ook uit Spaanse kronieken. Dat betogen David Graeber en David Wengrow in hun spraakmakende boek ‘Het begin van alles’, waarin ze de geschiedenis herschrijven met meer aandacht voor variëteit in ontwikkeling en menselijke keuzemogelijkheden.

Lees meer
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This