Politiek & Maatschappij

Latijns Amerika beschouwt Celac als een vervanging voor OAS tijdens de top in Mexico-Stad

21 september 2021

Redactie

De top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) is afgelopen zaterdag begonnen in Mexico-Stad, aangezien het orgaan de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in regionale aangelegenheden wil vervangen.

Mexico bekleedt momenteel het tijdelijke voorzitterschap van Celac en veel landen hebben al hun steun betuigd aan de poging van Argentinië om het voorzitterschap over te nemen. Dit maakt de afwezigheid van de Argentijnse president Alberto Fernández – als gevolg van een interne crisis – des te opvallender. In de Mexicaanse hoofdstad zijn in totaal 16 staatshoofden bijeengekomen, naast twee vicepresidenten en verschillende ministers van Buitenlandse Zaken.

Volgens persberichten zal een van de belangrijkste agendapunten het Covax-mechanisme van de Verenigde Naties (VN) zijn om COVID-19-vaccins te verspreiden, evenals het economisch herstel van de coronapandemie.

De bijeenkomst, de eerste in vier jaar, vindt plaats kort na de ceremonies voor de 211e verjaardag van de onafhankelijkheid van Mexico, die als speciale gast werd bijgewoond door de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel, die ook zal deelnemen aan de beraadslagingen van Celac.

Mexico is een van de grootste critici van het huidige management van de OAS, dat het samen met andere landen in het gebied wil transformeren, terwijl Celac promoot om een tegenwicht te bieden in het multilaterale concert van de regio.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, heeft het OAS-management van de voormalige Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Almagro beschreven als “een van de slechtste in de geschiedenis” vanwege zijn buitensporige toenadering tot Washington en zijn interventie in verkiezingsprocessen zoals die van Bolivia en Venezuela.

Nadat Mexico in 2020 het tijdelijke presidentschap van de Celac had overgenomen, besloot Mexico om “als alternatief voor de OAS”, die ook werd bekritiseerd als het enige regionale blok dat “geen vaccins heeft gekregen voor zijn lidstaten”, te hervormen.

Analisten speculeren dat Celac het AstraZeneca-vaccin zou kunnen stimuleren, dat wordt geproduceerd in Argentinië, verpakt in Mexico en gedistribueerd naar een tiental landen in de regio.

Een economisch fonds om onvoorziene omstandigheden in de regio aan te pakken zou ook op de agenda staan, samen met de oprichting van een werkgroep om de organisatie te transformeren, die de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador hoopt te veranderen in iets dat lijkt op de Europese Unie.

Celac werd opgericht in 2010 en bestaat uit 33 landen in Latijns Amerika en het Caribisch gebied, maar speelde tot nu toe alleen een decoratieve rol in de multilaterale sfeer van de regio.

Mercopress

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This