Politiek & Maatschappij

Javier Milei gekozen tot nieuwe president van Argentinië

20 november 2023

Redactie

Argentinië hield zondag 19 november de belangrijkste verkiezingen in zijn recente geschiedenis.

De ultraliberale kandidaat van La Libertad Avanza, Javier Milei, is uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen en versloeg Sergio Massa, de peronistische kandidaat van Unión por la Patria. In tegenstelling tot de peilingen die een nek-aan-nek race voorspelden, bleek de overwinning zeer ruim: Milei won 55,7% van de stemmen tegen 44,3% voor Massa. Hij won in 21 van de 24 provincies: alleen in de provincies Buenos Aires, Santiago del Estero en Formosa haalde hij geen meerderheid. Vanaf 10 december is Milei de nieuwe president van Argentinië.

In een verrassend kalme toespraak benadrukte Milei: “Vandaag begint de wederopbouw van Argentinië, vandaag begint het einde van de decadentie van Argentinië”. Hij benoemde de drie uitgangspunten van zijn regering: beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. “Er is geen ruimte voor geleidelijkheid, geen ruimte voor lauwheid”, waarschuwde hij. Ook bedankte hij de liberale ex-president Mauricio Macri en Patricia Bullrich, de conservatieve presidentskandidaat die na haar verlies in de eerste ronde van de verkiezingen haar aanhangers opriep op Milei te stemmen.

De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, die tijdens de campagne al zijn steun had uitgesproken voor Javier Milei, feliciteerde hem op zijn X-account (voorheen Twitter). “Felicitaties aan het Argentijnse volk voor de overwinning met Javier Milei. Moge deze goede wind de Verenigde Staten en Brazilië bereiken, zodat eerlijkheid, vooruitgang en vrijheid terugkeren voor ons allemaal.”

Dit artikel is onderdeel van de Argentinië Special, oktober-november 2023

Página 12, El Espectador

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Draagt politiemissie bij aan oplossingen in Haïti?

Draagt politiemissie bij aan oplossingen in Haïti?

Vorige week was er dan eindelijk een doorbraak rond Haïti. Ruim een jaar geleden vroeg de facto premier Ariel Henry de Verenigde Naties om steun bij het beteugelen van het bendegeweld in het land. Maar niemand stond te springen om hieraan bij te dragen in de vorm van militairen of agenten. De ervaringen met eerdere missies zijn immers niet positief. Toch besloot de Veiligheidsraad, met onthouding van stemmen door Rusland en China, akkoord te gaan met het voorstel van Kenia om 1.000 politieagenten te sturen. Op de site van de Verenigde Naties wordt het een “historische” ondersteuningsmissie genoemd. Iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren. Maar of een politiemissie de oplossing is wordt door sommigen betwijfeld.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This