Politiek & Maatschappij

Hoogspanning op hoog niveau

17 september 2021

Verlies Peronisten bij voorverkiezingen leidt tot politieke spanningen in Argentinië

De Argentijnse kiezers hebben afgelopen zondag bij regionale voorverkiezingen laten merken niet onder de indruk te zijn van het beleid van de Peronistische president Alberto Fernández en vicepresident Cristina Fernández de Kirchner. En terwijl het land een economische crisis doormaakt en worstelt met de covid-pandemie, buitelen beide Fernándezzen (geen familie) vechtend over straat. De conservatieve oppositie kijkt lachend toe.

Een dag nadat zes ministers en verschillende hoge ambtenaren, vertrouwelingen van de vicepresident ontslag namen, is de machtsstrijd tussen haar en de president openlijk naar buiten gekomen. De laatste meldde donderdag via Twitter dat hij degene is die de beslissingen neemt. Zijn vicepresident herinnerde hem er later die dag in een open brief aan dat zíj hem in 2019 naar voren geschoven had als presidentskandidaat. Zelf was ze president tussen 2007 en 2015.

Na de afgang bij de tussentijdse verkiezingen, waarbij kandidaten van het links-populistische Peronisme 18 van de 24 districten in het land verloren, eiste Cristina Fernández de Kirchner veranderingen in het kabinet om het verloren vertrouwen onder de bevolking terug te winnen. Haar leidinggevende, Alberto Fernández, weigerde.

De basis van de spanningen tussen beiden ligt in het feit dat Kirchner in 2019 de stemmentrekker van haar partij, de Unidad Ciudadana (Verenigde Burgers) was, maar dat na de overwinning Fernández de formele macht kreeg. Hoewel meestal een presidentskandidaat bekend maakt wie zijn vicepresident wordt, gebeurde in 2019 het omgekeerde toen Kircher Fernández naar voren schoof als eenheidskandidaat van de verdeelde Peronisten en aankondigde zelf vicepresident te worden als hij de verkiezingen zou winnen. En zo gebeurde. Maar van een soepele samenwerking tussen de twee was nooit sprake.

Zo wilde Kirchner graag af van een paar Fernández-getrouwen in het kabinet, maar deze vond het niet handig om gedurende een verkiezingsperiode (er zijn parlementsverkiezingen over twee maanden) bewindslieden te veranderen. Daarop trokken de Kirchner-getrouwen zich dus terug. Maar ze deden dat via de (sociale) media en niet in een brief aan het Roze Huis, het presidentiële paleis.

Als Fernández nu toegeeft aan de druk van de Kirchneristas, blijft de Peronistische coalitie overeind maar verzwakt hij zijn eigen positie. Als hij niet toegeeft, versterkt hij zijn leiderschap maar vergroot hij de kans op een Peronistische nederlaag over twee maanden. In elk geval is het land, met haar traditie van politieke emoties, er niet regeerbaar op geworden.

Bron: elpais.com

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This