Politiek & Maatschappij

Hebe de Bonafini, historisch leider van de Moeders van Plaza de Mayo, overleden

22 november 2022

Redactie

De voorzitter van de Moeders van Plaza de Mayo, Hebe de Bonafini, is afgelopen zondagochtend op 93-jarige leeftijd overleden. De Argentijnse mensenrechtenactiviste werd op 13 oktober ontslagen uit het Italiaanse ziekenhuis in de stad La Plata, waar ze drie dagen was opgenomen voor medische controles.

Hebe de Bonafini richtte in 1977 samen met dertien andere vrouwen de Moeders van Plaza de Mayo op, nadat haar zonen eerder dat jaar door soldaten waren meegenomen. De groep vrouwen begon wekelijkse protesten te houden op Plaza de Mayo in Buenos Aires, voor de residentie van de president. De Moeders eisten de terugkeer van hun kinderen die waren ontvoerd door veiligheidstroepen.

Ook na het einde van de militaire dictatuur bleef De Bonafini campagne voeren en ze werd een uitgesproken en controversieel figuur. Haar twee zonen werden nooit gevonden en worden verondersteld dood te zijn. In Argentinië zijn in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw naar schatting dertigduizend  mensen omgekomen of met geweld verdwenen.

De Argentijnse president Alberto Fernández heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd ter ere van een “onvermoeibare strijder”. Op Twitter schreef vicepresident Cristina Fernández de Kirchner: “Liefste Hebe, moeder van Plaza de Mayo, wereldsymbool van de strijd voor mensenrechten, trots van Argentinië. God riep je op de dag van de Nationale Soevereiniteit… het moet geen toeval zijn. Bedankt en tot voor altijd.”

De dochter van De Bonafini, Alejandra, schreef in een verklaring: “Dit zijn zeer moeilijke momenten van diep verdriet en we begrijpen de liefde die mensen voor Hebe hebben. Maar op dit moment moeten we privé huilen.”

De campagne van de De Moeders van Plaza de Mayo, ofwel de ‘Dwaze Moeders’ verwierf internationale bekendheid en zetten de Argentijnse regering onder druk. “Ze arresteerden ons, ze sloegen ons, we kwamen met pruiken zodat ze ons niet konden identificeren”, vertelde De Bonafini in 2007 aan persbureau Reuters.  Ondanks dat de eerste leider van de groep, Azucena Villaflor, werd vermoord, gingen de protesten door en kwamen er meer vrouwen bij. Ze gingen stoffen kinderluiers op hun hoofd dragen om de vermiste kinderen te symboliseren. Later werden witte sjaals het symbool van de beweging.

De groep bleef campagne voeren na het einde van de dictatuur in 1983 en Hebe de Bonafini werd de leider van een meer radicale factie die opriep tot politieke verandering. Ze werd een uitgesproken en soms controversieel figuur. Zo zei ze in 2001 dat ze “geluk” voelde over de aanslagen van 9/11, vanwege acties van het Westen zoals NAVO-bombardementen. Ze zei ook dat paus Johannes Paulus II naar de hel zou gaan, omdat hij “veel zonden had begaan”.

In 2017 werd ze vervolgd wegens verduistering van gelden die bedoeld waren voor het bouwen van betaalbare woningen. Ze zei dat dit een politieke daad was van de toenmalige president, Mauricio Macri, die ze als een vijand beschouwde.

Foto: Wiki Commons

Página 12, BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This