Branden teisteren Argentinië al maanden
Een gigantische wolk van as en rook heeft vanuit Argentinië het buurland Paraguay bereikt. De verstikkende wolk beweegt snel en is honderden meters hoog en meerdere kilometers breed. De videofilms op internet zijn angstaanjagend: midden op de dag werd het aardedonker in Ayolas, in het zuiden van Paraguay. De bevolking is gewaarschuwd en geadviseerd om binnen te blijven. In het noorden van Argentinië woedden de natuurbranden al sinds begin januari.
In Ayolas werd het afgelopen maandag zo donker dat de vogels zich terugtrokken in de bomen, denkend dat het nacht was geworden. Dit vertelde Ray Mendoza, een vrijwillige brandweerman in Ayolas. “In een paar minuten werd het aardedonker in de stad,” zegt hij in The Guardian. “Het is de eerste keer in twintig, vijfentwintig jaar dat ik dit meemaak.”
De enorme wolk bereikte aan het eind van die middag de hoofdstad Asunción, ten noorden van Ayolas en hulde de stad in een verstikkende deken met de geur van verbrand hout. Het werd zo donker dat automobilisten gedwongen waren hun auto aan de kant van de weg te zetten, omdat het zicht tot nul was gereduceerd.
Een koufront ten zuiden van Paraguay werkte als een “bezem” die de as van de verbrande bossen en weilanden samen met het stof van de door droogte getroffen wetlands “opschepte””, legt hydroloog Eduardo Dose uit. De harde winden deden vervolgens de rest en joegen de wolk de Paraguay rivier, die de grens met Argentinië vormt, over in de richting van hoofdstad Asunción. De harden winden zijn normaal voor dit subtropische klimaat, zegt Dose, “maar als we het hebben over de oorzaak van de branden, dan gaat het over klimaatverandering.”
Enorme branden woeden al sinds twee maanden en hebben bijna een miljoen hectaren in de as gelegd in de Argentijnse provincie Corrientes. Ter vergelijking: dat is zo groot als Puerto Rico of Cyprus. Er woeden op dit moment branden in liefst negen van de drieëntwintig Argentijnse provincies. Volgens wetenschappers komt een dergelijke droogte eens in de honderd jaar voor. Maar in combinatie met klimaatverandering, het La Niña effect en de ontbossing ten behoeve van sojaproductie en veeteeltbedrijven, is er een vernietigende en gevaarlijke cocktail ontstaan. De branden hebben verwoestende effecten op de fauna in Argentinië: jaguars, miereneters, capibara’s, vogels en amfibieën zijn het slachtoffer.