Milieu & Natuur

Enorme Argentijnse rookwolk verstikt Paraguay

3 maart 2022

Branden teisteren Argentinië al maanden

Een gigantische wolk van as en rook heeft vanuit Argentinië het buurland Paraguay bereikt. De verstikkende wolk beweegt snel en is honderden meters hoog en meerdere kilometers breed. De videofilms op internet zijn angstaanjagend: midden op de dag werd het aardedonker in Ayolas, in het zuiden van Paraguay. De bevolking is gewaarschuwd en geadviseerd om binnen te blijven. In het noorden van Argentinië woedden de natuurbranden al sinds begin januari.

In Ayolas werd het afgelopen maandag zo donker dat de vogels zich terugtrokken in de bomen, denkend dat het nacht was geworden. Dit vertelde Ray Mendoza, een vrijwillige brandweerman in Ayolas. “In een paar minuten werd het aardedonker in de stad,” zegt hij in The Guardian. “Het is de eerste keer in twintig, vijfentwintig jaar dat ik dit meemaak.”

De enorme wolk bereikte aan het eind van die middag de hoofdstad Asunción, ten noorden van Ayolas en hulde de stad in een verstikkende deken met de geur van verbrand hout. Het werd zo donker dat automobilisten gedwongen waren hun auto aan de kant van de weg te zetten, omdat het zicht tot nul was gereduceerd.

Een koufront ten zuiden van Paraguay werkte als een “bezem” die de as van de verbrande bossen en weilanden samen met het stof van de door droogte getroffen wetlands “opschepte””, legt hydroloog Eduardo Dose uit. De harde winden deden vervolgens de rest en joegen de wolk de Paraguay rivier, die de grens met Argentinië vormt, over in de richting van hoofdstad Asunción. De harden winden zijn normaal voor dit subtropische klimaat, zegt Dose, “maar als we het hebben over de oorzaak van de branden, dan gaat het over klimaatverandering.”

Enorme branden woeden al sinds twee maanden en hebben bijna een miljoen hectaren in de as gelegd in de Argentijnse provincie Corrientes. Ter vergelijking: dat is zo groot als Puerto Rico of Cyprus. Er woeden op dit moment branden in liefst negen van de drieëntwintig Argentijnse provincies. Volgens wetenschappers komt een dergelijke droogte eens in de honderd jaar voor. Maar in combinatie met klimaatverandering, het La Niña effect en de ontbossing ten behoeve van sojaproductie en veeteeltbedrijven, is er een vernietigende en gevaarlijke cocktail ontstaan. De branden hebben verwoestende effecten op de fauna in Argentinië: jaguars, miereneters, capibara’s, vogels en amfibieën zijn het slachtoffer.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This