Politiek & Maatschappij

Eeuwige rivalen Argentinië en Brazilië gaan voor goud in Tokyo

3 september 2021

Maar winnaars zijn ze al

Bij de Paralympische Spelen in Tokyo gaan de vijf tegen vijf voetbalteams van Argentinië en Brazilië allebei voor goud. Brazilië is de regerende Olympische kampioen in deze tak van blindenvoetbal. De Argentijnen komen van ver – en willen verder.

Zestien jaar geleden was Froilan Padilla een van de vele daklozen in de straten van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Zaterdag 4 september speelt de 42-jarige verdediger in de finale van het vijf-tegen-vijf Paralympische voetbaltoernooi.

“Veel blinde mensen in Argentinië kunnen nergens terecht”, vertelde Padilla na afloop van de 2-0 overwinning op China in de halve finale. Afkomstig uit de provincie Santiago del Estero, vertrok hij op 26-jarige leeftijd naar Buenos Aires. “Gedurende een heel jaar had ik geen huis. Ik sliep in kerken in de hele stad, totdat ik genoeg geld verzameld had om een eigen flatje te vinden”.

Dankzij de steun van één kerk in het bijzonder, overleefde Padilla deze moeilijke tijd. Als tegenprestatie speelde hij gitaar tijdens kerkdiensten. Ook bleef hij voetballen. “Maar het leven was vol gevaren. Buenos Aires is geen veilige stad en er zijn veel bendes. De kerk was ver weg van waar ik voetbalde en vaak kwam ik pas laat terug.”

Desondanks wonnen Padilla en zijn teamgenoten de bronzen medaille tijden de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. “De gouverneur van mijn thuisstaat regelde toen een uitkering voor me en een huis om straks in te wonen. Ik woon nog steeds in Buenos Aires maar ik stop met voetbal in december.” Daarna wil hij terug naar Santiago del Estero. Tokyo 2020 is waarschijnlijk zijn laatste toernooi.

Als verdediger speelde Froilan Padilla een belangrijke rol bij Argentinië’s succes in Tokyo – het team kreeg maar één tegengoal. Volgens Padilla heeft zijn harde leerschool hem een betere, sterkere voetballer gemaakt. Hij en zijn teamgenoten zijn klaar voor de finale tegen Brazilië.

“Brazilië is onze grootste tegenstander”, aldus doelman German Muleck (staand op de foto met teamgenoot Maximiliano Espinillo). Muleck, de enige van ‘De Vleermuizen’ die niet blind is: “Het is onze belangrijkste wedstrijd maar we zijn vol vertrouwen. Beide teams kennen elkaar goed. We hebben vijf jaar getraind voor deze wedstrijd. Als we winnen, draag ik de medaille op aan mijn grootvader die drie jaar geleden overleed.”

Bron: paralympic.org

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This