Recensies boeken

Een beetje geluk

4 september 2024

Els Hortensius

Ontroerende roman van Claudia Piñeiro

De roman Een beetje geluk van de Argentijnse schrijver Claudia Piñeiro verscheen al in 2016 in het Nederlands, toen onder de titel De goedheid van vreemden, en is nu opnieuw uitgebracht. Het boek vertelt het ontroerende verhaal van een vrouw die na vele jaren terugkeert naar het land en de stad waar ze vandaan kwam. Zal men haar nog herkennen? En meer in het bijzonder: zal die ene persoon haar herkennen?

Bijna twee jaar geleden las ik een ander boek van Claudia Piñeiro, getiteld Elena weet, over een vrouw met de ziekte van Parkinson. Piñeiro kroop diep onder de huid van Elena waardoor je als lezer bijna kon voelen hoe de ziekte haar lichaam verwoest. In Een beetje geluk gebeurt iets vergelijkbaars, maar kom je misschien nog dichter bij de hoofdpersoon, omdat het verhaal van Mary in de eerste persoon verteld wordt.

Na een afwezigheid van twintig jaar keert Mary, of Marilé, terug naar Argentinië. Van meet af aan is duidelijk dat er iets vreselijks gebeurd moet zijn, waardoor ze haar land is ontvlucht. En niet alleen haar land en haar huis heeft ze achtergelaten, maar ook, zo blijkt, haar kind, haar zoon Federico, inmiddels volwassen, getrouwd en vader van een dochtertje.

In de Verenigde Staten heeft Mary in de twintig jaar die verstreken zijn sinds haar plotselinge vertrek uit Argentinië een nieuw bestaan opgebouwd en is ze een andere vrouw geworden. Nu komt ze terug om gedurende een week een onderzoek te doen op het Saint Peter-college, waar ooit haar zoon leerling was. De school heeft zich aangemeld om gebruik te mogen maken van een speciale onderwijsmethode, ontwikkeld door Robert, de onlangs overleden partner van Mary. Zij moet nu kijken of de school voldoet aan de hoge eisen van Roberts prestigieuze Garlin Institute voor het gebruik van de methode.

Niet ontmaskerd

Mary denkt niet dat men haar zal herkennen, want de vrouw die ze alweer jaren geleden toevallig in Boston tegen het lijf liep deed dat ook niet: “Het was in een warenhuis, we stonden allebei in de rij bij de kassa te wachten tot we aan de beurt waren, de een naast de ander. Ze keek me aan en vroeg me in beroerd Engels iets over de prijs van het kledingstuk dat ze in haar hand had. Ik zweeg, ik kon niets uitbrengen. Carla wachtte een paar seconden, reageerde niet op mijn getalm, maar stelde simpelweg dezelfde vraag aan de persoon achter mij. Toen kreeg ik bevestigd wat ik intuïtief al wist: degene die ik was geweest, was er niet meer, de vrouw die die dag in de rij stond om af te rekenen in een warenhuis in Boston was nooit in Temperley geweest, ze kende het Saint Peter-college niet, ze kon niet door Carla Zabala of wie dan ook worden ontmaskerd, eenvoudigweg omdat ze een ander was.”

Maar het loopt anders dan ze had verwacht, al zou het kunnen dat dit is waar ze toch stilzwijgend op had gehoopt…

Spoorbomen

Stap voor stap, of beter woord voor woord, ontvouwt zich het grote drama dat de aanleiding vormde voor de vlucht van Marilé. De gebeurtenis zelf wordt trouwens niet door de ogen van Marilé verteld, maar ook dat ontdek je als lezer pas gaandeweg. Die beschrijving groeit met de roman mee en begint steeds hetzelfde: “De spoorbomen waren dicht”. De herhaling wordt een mantra, die het verhaal opdrijft en voortstuwt, je wilt weten wát er toch gebeurd is. Tegelijk heeft het een hypnotiserend effect, steeds weer die dichte spoorbomen.

Zoals gezegd verscheen deze roman eerder onder de titel De goedheid van vreemden, in het boek ook de titel van een van de delen. Het slaat op Robert, die Marilé bij toeval in het vliegtuig naar Amerika ontmoet en die zich over de vrouw ontfermt. De titel die de roman bij deze heruitgave kreeg, Een beetje geluk, komt dichter bij de Spaanse titel Una suerte pequeña en dekt de lading van het gehele verhaal. Want waar Marilé bij haar vlucht naar het buitenland het geluk had om Robert tegen het lijf te lopen, heeft ze ook twintig jaar later geluk bij haar bezoek aan haar geboorteland.

Chronische pijn

Voorin de roman staat een citaat uit een kort verhaal van de onlangs overleden Canadese schrijver en Nobelprijswinnaar Alice Munro. Het citaat gaat over de pijn van een moeder die haar kinderen door haar ‘schuld’ verliest. De titel van dat verhaal, De kinderen blijven, is de woedende reactie van haar man, wanneer zij hem vertelt er met haar minnaar vandoor gegaan te zijn. “Dit is acute pijn. Die zal chronisch worden. Chronisch betekent dat hij permanent is maar misschien niet voortdurend… Je raakt hem nooit kwijt, maar je gaat er niet aan dood… En je zult trucs leren om hem minder te maken of uit te bannen, terwijl je probeert niet dat te vernielen waarvoor je deze pijn hebt opgelopen.”

Dit is ook de pijn van Mary. Ze denkt altijd aan haar zoon die achterbleef in Argentinië. Ze houdt van hem, maar is ook bang voor hem. Zal hij haar haten om wat ze gedaan heeft? De dochters uit het verhaal van Munro, inmiddels volwassen, haten hun moeder niet, al kunnen ze haar ook niet vergeven. Toch zijn de situaties van beide vrouwen verschillend: Pauline kiest voor haar minnaar, terwijl Marilé kiest voor haar zoon: ze wil hem zijn leven teruggeven door weg te gaan. Dat hij als zesjarig jongetje niet begrijpt waarom ze hem in de steek gelaten heeft, lijkt ze niet te beseffen. Maar ook Federico heeft een beetje geluk. Ook hij komt op cruciale momenten mensen tegen die het goede doen, die hem goed doen.

Met Een beetje geluk heeft Claudia Piñeiro een prachtige roman geschreven. Het is goed dat Meridiaan dit boek opnieuw onder de aandacht brengt, nu Piñeiro na haar nominatie voor de International Booker Prize in 2022 en de daaropvolgende verfilming van Elena weet ook in Europa volop in de belangstelling staat.

Claudia Piñeiro, Een beetje geluk, Meridiaan uitgevers, 2024, ISBN 9789493305229, 268 pagina’s, € 22,99 (ook verschenen als E-boek), vertaling: Eugenie Schoolderman.

 

Gerelateerde berichten

Het mensenschip

Het mensenschip

‘Brazil is not for beginners’ was een uitspraak van componist en muzikant Tom Jobim die niet uit de lucht kwam vallen. Ook het werk van de Braziliaanse schrijver Autran Dourado heeft voor de onbevangen lezer een gewenningsperiode nodig om er ten volle van te kunnen genieten. Dat geldt zeker voor zijn roman Het mensenschip, dat verscheen in 1961 (A barca dos homens)en nu is vertaald in het Nederlands. Zijn schrijfstijl is wervelend en veelkleurig – hij wordt geschaard onder de barokke literatuur – en de gemeenschap die hij beschrijft is veel complexer dan de schijn doet vermoeden. Even inkomen dus, daarna ontvouwt zich een meesterwerk.

Lees meer
In augustus zien we elkaar

In augustus zien we elkaar

Er is de laatste maanden nogal wat gesproken en geschreven over In augustus zien we elkaar, het postume werk van Gabriel García Márquez (1927-2014) of ‘Gabo’, zoals de Colombianen hem het liefst noemen. En dan gaat het maar zelden over de inhoud van deze novelle, maar vooral over het besluit om de ongepubliceerde tekst uiteindelijk toch als een sfinx uit de as te laten verrijzen.

Lees meer
De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This