Recensies boeken

De sage van het grensland, Liliana Bodoc

20 april 2009

Mark Weenink

In De sage van het Grensland schetst de Argentijnse fantasy-schrijfster Liliana Bodoc een wereld die bevolkt wordt door aardmagiërs, visjesvrouwen, Woestijnherders, Husihuïlken en loeloes. De trilogie vertelt het verhaal van de volken in het Grensland. Ze worden bedreigd worden door Misáianes, de zoon van de Dood, en zijn troepen, de Sidereziërs, die vanuit de Oude Wereld de zee oversteken.

Het is een ouderwetse strijd tussen Goed en Kwaad, maar echt spannend wordt het niet. Dat is jammer, want op zich bevat het verhaal alle ingrediënten voor een meeslepend epos: verraad, liefde en strijd. Om te zeggen dat het verhaal voorspelbaar is, gaat te ver, maar verrassen doet het zeker niet. In boek I weten de verenigde volken ternauwernood de rampspoed te weerstaan en in boek II is het weer vechten geblazen. De finale van het verhaal volgt in het derde deel, De dagen van het Vuur, dat in oktober verschijnt. In het buitenland viel de trilogie overigens veel positieve kritieken en zelfs prijzen ten deel.

De essentie van de fantasy-stroming is het scheppen van een fantastische wereld waarin het onvoorstelbare natuurlijk wordt en je als aardse sterveling wordt binnengesleurd. Hier gaat het mis met de trilogie, want precies dat element van het genre lijkt te ontbreken. Afgezien van wat aparte, maar toch zeer menselijke wezens, en wat magie, is het fantasy-gehalte niet erg hoog. En aan het verhaal lijkt weinig verbeeldingskracht te pas gekomen. Voor de goede verstaander is het gewoon het veroveringsverhaal van Zuid-Amerika door de Spanjaarden. De Sidereziërs hebben ook onbekende dieren met haardos (paarden) en vuurwapens bij zich. De auteur geeft overigens ook aan geïnspireerd te zijn door het veroveringsverhaal, maar je kunt je afvragen in hoeverre het hier nog om fantasy gaat. Bodoc moet het hebben van de beeldende manier waarop ze personages en landschap tot leven brengt. De vraag is echter of de lezer daar genoeg aan heeft.

De dagen van het Hert (boek I), Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2009, ISBN 9789028423060, 285 pag., €19,90

De dagen van de Schaduw (boek II), Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2010, ISBN 9789028423305, 319 pag., €19,90
Vertaling
: Bob de Nijs

Gerelateerde berichten

De Stenen Goden

De Stenen Goden

Schipper Cor van Oostenbrugge vaart met zijn lange boomkorkotter op de deining van de zee, tot hij een vreemd voorwerp opvist. Het bleek om een authentiek beeldje uit Paaseiland te gaan. Hoe is het in Zeeland terechtgekomen, is de grote vraag?

Lees meer
Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This