Recensies boeken

De regels van het spel

20 november 2012

Simone Kalkman

Een rijke man wordt op een ochtend dood aangetroffen in zijn huis in een zwaarbewaakte gated community vlakbij Buenos Aires. Zijn keel is doorgesneden, zoals enkele jaren eerder ook bij zijn vrouw gebeurde. Zo begint het boek De regels van het spel van Argentijnse schrijfster Claudia Piñeiro. Het rare van de vermoorde man, Chazarreta, is dat het mes in zijn eigen hand werd gevonden. Er zijn geen verdachten en de politie staat voor een raadsel.

In het boek bemoeit een wonderlijk drietal zich met de zaak. Allereerst is er Jaime Brena, een doorgewinterde journalist van in de zestig. Zijn hele leven was hij misdaadverslaggever voor de krant El Tribuno, maar toen hij een foute uitlating deed, werd hij overgeplaatst naar een andere, onbenullige afdeling. Dan is er Nurit Iscar, succesvolle schrijfster van misdaadromans. Na een affaire met de hoofdredacteur van El Tribuno waagt ze zich aan een liefdesroman. Dit boek flopt, en daarom werkt ze nu als ghostwriter. Derde personage is de naamloze ‘jongen van Misdaad’, die Brena’s plaats bij El Tribuno heeft ingenomen.

De drie ontdekken door een samenloop van omstandigheden dat de afgelopen maanden verschillende leden van Chazarreta’s vriendengroep van de middelbare school zijn omgekomen. Jaime Brena, Nurit Iscar en de jongen van Misdaad geloven niet in toeval en gaan op zoek naar de moordenaar.

Piñeiro heeft een vlotte, luchtige schrijfstijl, waardoor het boek makkelijk leest. De lezer wil weten wie de moorden gepleegd heeft, maar kan zelfs geen gok doen doordat er geen verdachten zijn. Toch blijf je geboeid, omdat er steeds een stukje van de puzzel wordt opgelost. Ook houden de kleurrijke personages het verhaal leuk. Naast de hoofdpersonen zijn er nog de vriendinnen van Nurit Iscar – Paula and Carmen – die overal commentaar op hebben. Ook de macho hoofdredacteur Lorenzo Rinaldi zorgt af en toe voor grappige scènes, zoals wanneer hij zijn ex-minnares Nurit Iscar vraagt hem na zijn prostaatoperatie te “ontmaagden”.

De regels van het spel is echter meer dan een misdaadroman. Door de setting in een gated community te plaatsen wordt ook een interessant beeld geschetst van dit deel van de Argentijnse maatschappij. De klassenverschillen en de paranoïde houding van de rijken in de gemeenschap worden, vooral in het begin van het boek, goed verweven in het verhaal. Toch is het belangrijkste de zoektocht naar de moordenaar, waar nog eens extra haast achter zit omdat er steeds meer doden vallen. Met De regels van het spel schreef Piñeiro een boeiend, leuk en bovenal spannend boek, prima voor de (regenachtige) zomermaanden.

Claudia Piñeiro, De regels van het spel, Signatuur, 2012, Utrecht, ISBN 9789056724531, 302 pag., €18,95, vertaling: Mia Buursma en Ans van Kersbergen.

Gerelateerde berichten

Een oneindig land

Een oneindig land

Het is zo’n mooie openingszin die meteen nieuwsgierig maakt: “Het was haar idee om de non vast te binden.” ‘Haar’ is de vijftienjarige Talia, hoofdpersoon in de roman Een oneindig land van Patricia Engel. Talia ontsnapt uit een justitiële inrichting voor meisjes, die in de bergen ten noorden van Bogotá ligt, de hoofdstad van Colombia. Ze heeft haast want over een week moet ze in het vliegtuig naar de Verenigde Staten zitten.

Lees meer
De gevaren van roken in bed

De gevaren van roken in bed

We zijn inmiddels wel wat gewend van de veelbesproken Argentijnse schrijfster Mariana Enriquez, waarvan eerder onder andere Dingen die we verloren in het vuur en Ons deel van de nacht in het Nederlands verschenen. De verhalenbundel De gevaren van roken in bed, die verscheen in 2009 en onlangs werd vertaald voor het Nederlandssprekende publiek, brengt ons weer terug in de bekende sfeer van horror, angst, duisternis en het vreemde dat meestal kenmerkend is voor het werk van Enriquez.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This