Recensies boeken

De blinde kust

20 april 2011

Mark Weenink

In een ruw, stormachtig kustplaatsje in Uruguay situeert de Argentijnse schrijver Carlos María Domínguez (1955) zijn roman De blinde kust. Alles ademt verlatenheid en de tijd lijkt stil te staan. Het is noodweer als de paden van Arturo Balz en een meisje genaamd Cambodja, twee eenzame zielen, elkaar kruisen. Toevallig? Nee, zoals gaandeweg duidelijk wordt, als het tweetal noodgedwongen in een verlaten strandhut moet schuilen. De lezer krijgt het verhaal op indirecte wijze te horen: de uitbaters van een kroeg waar het tweetal is geweest, vertellen het relaas aan een naamloze vrouw. De lezer is toehoorder op de achtergrond en ‘luistert’ via de bladzijden van het boek mee.

Cambodja is weggelopen van huis, op de vlucht voor problemen op haar werk en familieperikelen. Arturo lijkt een zonderlinge, eenzame man die een geheimzinnig verleden met zich meedraagt. Centraal  in zijn leven staat de liefde die hij koestert voor het meisje Rosie, van de mysterieuze Engelse familie Doghram. Voordat hij zich aan die liefde kan overgeven, moet hij eerst met zijn verleden in het reine komen.

Arturo geeft Cambodja een lift met zijn auto, maar wil eigenlijk meteen ook weer van haar af. Door de storm duurt hun samenzijn echter langer dan gedacht en komt de lezer – via het gesprek tussen de kroegeigenaren en de derde persoon – achter het gedeelde verleden van Arturo en Cambodja. Langzaam verschijnen flarden uit een duister verleden: ondergronds verzet, clandestiene gevangenissen en verhalen over martelingen ten tijde van de dictatuur in Argentinië, waaruit Arturo afkomstig is. Dit land moest de auteur zelf ook ooit ontvluchten vanwege het militaire regime van Videla en sinds 1989 woont hij in Uruguay. ‘Ik ben een Uruguayaan die geboren is in Buenos Aires’ is een gevleugelde uitspraak van hem.

Domínguez hanteert een beeldende schrijfstijl. Hij neemt uitgebreid de tijd om een sfeer van onheil en een onbestemd gevoel neer te zetten. Het gebrek aan handeling maakt dat het verhaal soms wat traag is. Maar de lezer krijgt geen kans om af te haken, want de auteur trekt hem het verhaal weer in door tipjes van de sluier op te lichten. Met het noodweer wordt het verleden steeds tastbaarder, ook voor de lezer. De titel staat voor wat lezers en ook de personages niet weten. Domínguez houdt je bewust onwetend, want het is onmogelijk om de realiteit volledig te doorgronden.

Domínguez levert met De blinde kust een bedachtzame roman af waarbij de elementen het decor zijn en de mensheid worstelt met het bestaan. Van zijn hand verscheen eerder in 2005 de Nederlandse vertaling van de novelle Het papieren huis, dat vele malen bekroond werd.

Uitgeverij Signatuur, 2011, Utrecht, 9789056723361, 166 pag., €15,95, vertaling: Harriët Peteri

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This