Politiek & Maatschappij

Burgemeester van Buenos Aires stort zich in de presidentiële race in Argentinië

24 februari 2023

Redactie

Het hoofd van de regering van de autonome stad Buenos Aires en lid van de oppositie, Horario Rodríguez Larreta, stortte zich gisteren in de presidentiële race van Argentinië. Hij  kondigde aan dat hij zal strijden om de kandidatuur van de centrumrechtse oppositiecoalitie Juntos tijdens de voorverkiezingen in augustus dit jaar. Argentinië houdt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 oktober, met een mogelijke tweede ronde op 19 november.

“Ik wil president worden, zodat we samen een einde maken aan de haat en ons land voor altijd transformeren”, schreef de 57-jarige politicus op zijn sociale netwerken, samen met een video van twee en een halve minuut waarin hij zijn motivatie voor het presidentschap uitlegt. In zijn toespraak riep hij op tot het beëindigen van de kloof – zoals de extreme politieke polarisatie in het land wordt genoemd – en het bevorderen van de dialoog.

Rodríguez Larreta deberá competir dentro de su espacio Propuesta Republicana (PRO) -a la que también pertenece el expresidente Mauricio Macri– con otras figuras políticas que aspiran a obtener la candidatura, entre ellas la exministra de Seguridad y presidenta del PRO, Patricia Bullrich, y la exgobernadora de Buenos Aires, María Eugenia Vidal.

Rodríguez Larreta zal binnen zijn partij Republikeins Voorstel (PRO), waartoe ook voormalig president Mauricio Macri behoort – moeten concurreren met andere politieke figuren die de kandidatuur ambiëren, waaronder de voormalige minister van Veiligheid en voorzitter van de PRO, Patricia Bullrich, en de voormalige gouverneur van Buenos Aires, María Eugenia Vidal.

“Jaren van charisma”

“Velen vragen me of ik ervan droom president te worden. Het zou natuurlijk een eer zijn, maar het is niet een plaats waar je aankomt. Het presidentschap moet het begin zijn van het pad van grote transformatie, dat niet wordt bereikt door een ​​groep verlichte mensen of een charismatische leider. We hebben jaren van charisma doorgebracht en kijk eens hoe het met ons gaat”, ironiseert Larreta.

De centrumlinkse president Alberto Fernández, wiens ambtstermijn op 10 december afloopt, zei dat hij “bereid” was om herverkiezing voor het Peronistisch Front van Allen te zoeken, maar hij heeft zijn kandidatuur nog niet geformaliseerd. De minister van Economie, Sergio Massa, zou zich ook kandidaat kunnen stellen als hij erin slaagt de economische situatie, met name de inflatie, te verbeteren.

Over zijn deelname als kandidaat aan de voorverkiezingen blijft Macri ongewis. Naast het kiezen van een president en vicepresident voor een periode van vier jaar, zullen de Argentijnen bij de verkiezingen de helft van de Kamer van Afgevaardigden vernieuwen, met 257 leden, en een derde van de Senaat, met 72 leden.

Bron foto: Wikimedia Commons

EFE, Deutsche Welle

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This