Vrije tijd & Toerisme

Brood, spelen – en wellicht een vierde covid-golf

4 juni 2021

Ondanks de covid-19 pandemie neemt Brazilië de organisatie van de Copa América over

De editie 2020 van de Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschappen voor landenteams zou door Argentinië en Colombia georganiseerd worden. Vanwege de covid-19 pandemie werd het toernooi uitgesteld tot juni 2021. Inmiddels is ook het organiserend land veranderd: dat is Brazilië geworden.

Op 13 juni 2021 begint dan eindelijk de Copa América 2020, het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap voor landenteams. Niet zoals gepland in Argentinië en Colombia, maar in Brazilië.

Vanwege de aanhoudende covid-19 pandemie en de gewelddadige rellen in Colombia, was dat land haar deel van de organisatie al ontnomen door de verantwoordelijke voetbalfederatie, CONMEBOL. Op 30 mei trok ook Argentinië zich terug. In allerijl bood de laatste winnaar van de Copa, Brazilië, zich aan om het toernooi te organiseren. Volgens president Bolsonaro is de situatie in Goias, Brasília, Rio de Janeiro en Mato Groso veilig genoeg om te voetballen.

Dat leverde woedende reacties op van onder meer zorgpersoneel, want ook Brazilië is zwaar getroffen door de pandemie. Ziekenhuizen puilen uit en dagelijks vallen er duizenden doden te betreuren, terwijl de nationale overheid de ziekte blijft bagatelliseren.

Met het evenement hoopt de president zijn gekelderde populariteit op te krikken. Bijna 60 procent van de bevolking beoordeelt het covid-beleid van de regering negatief, zo wijzen peilingen uit. Maar er zijn meer Brazilianen die van voetbal houden, zo moet Bolsonaro gedacht hebben.

Een maand feest

Bij Bolsonaro’s critici leidt diens aanbod tot scepsis en ongeloof. Nog slechts kort geleden belandde Brazilië in de huidige derde golf, mede doordat half februari op veel plekken toch carnaval werd gevierd. Dat was een week feest, de Copa América zal een maand duren. Bovendien begint op het zuidelijk halfrond het najaar, wat de virusverspreiding vaart kan geven – zeker bij een achterblijvend vaccinatiebeleid.

Eens te meer blijkt dat Bolsonaro lak heeft aan de ernst van de epidemie, tot woede van velen. Zo spande de Arbeiderspartij van ex-president Lula da Silva een zaak aan bij het Hooggerechtshof in een poging de organisatie van het landentoernooi in Brazilië tegen te houden. “Het is absurd en ongelofelijk dat we toestaan dat dit ‘kampioenschap van de dood’ wordt georganiseerd”, aldus senator Renan Calheiros.

Vanuit de zorg klinkt eveneens kritiek. “We kunnen dit evenement er absoluut niet bij hebben, het is totaal onverantwoordelijk om dit te organiseren, nu we nog op de piek van de derde golf zitten”, zegt infectioloog Marcelo Otsuka.

Tegelijkertijd snakken de mensen naar het gewone leven. En voor velen is dat voetbal, zuurstof voor alle gewone Brazilianen.

Bron: NRC

Gerelateerde berichten

Paaseilanders willen toeristen terug

Paaseilanders willen toeristen terug

Goede Vrijdag is voor veel Latijns-Amerikanen het begin van de Heilige Week, Semana Santa, een van de belangrijkste vrije weken van het jaar. Ook veel Chilenen maken zich op om de Paasdagen vrij te nemen en er op uit te trekken, zeker na twee jaar beperkingen vanwege de covid-pandemie. Op Paaseiland, Rapa Nui, valt echter nog niet zo veel te vieren. De afgevaardigde van het eiland in het Chileense parlement, Hotuiti Teao Drago, vroeg minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches eerder deze week om spoedige aandacht voor de situatie in zijn district.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This