Vrije tijd & Toerisme

Booteigenaren en de pandemie

14 januari 2022

De grens is open, behalve voor booteigenaren

Terwijl velen in Argentinië zich zorgen maken over het exploderende aantal nieuwe gevallen van covid-19 in het land (128.402 op 13 januari, ruim drie keer zo veel als op het vorige hoogtepunt afgelopen zomer), maken veel booteigenaren zich zorgen over een ander onderwerp: hun bezit in Uruguay.

Voor zo’n 400 Argentijnse plezierbooteigenaren is Punto del Este in buurland Uruguay hun gedwongen thuishaven. De helft van deze boten ligt aan al bijna twee jaar aan de ketting, want door een uitspraak van Sanidad de Fronteras (Grensgezondheidsdienst) kunnen ze niet meer terugvaren. Het zou hen ontbreken aan een ‘veiligheidscorridor’. Velen spreken van een ”politieke straf”, ”jaloezie” en ”een belachelijke regel waarvan we verwachtten dat die allang ingetrokken zou zijn”.

Terwijl 80.000 Argentijnse toeristen zonder probleem de grens oversteken aan boord van passagiersschepen, eigen voertuigen of vliegtuigen, is dat niet toegestaan aan boord van eigen schepen. Dit ondanks negatieve PCR-testen en andere verklaringen.

Volgens de Argentijnse havendienst zijn de terminals van commerciële veerdiensten of cruiseschepen wel geschikt als veiligheidscorridor, maar de havens voor de pleziervaart niet. En daarom kunnen de eigenaren hun boten al twee jaar niet terugvaren naar hun vaderland. Volgens de havendienst is dat aan alle eigenaren duidelijk gemaakt toen ze indertijd de grens wilden oversteken.

Januari is het topseizoen voor toerisme in Argentinië en hoewel de autoriteiten melden te werken aan een oplossing, is deze vooralsnog niet in zicht. Veel eigenaren meldden aan de krant La Nación echter dat hen al bij de aanvraag van de uitreisvergunning gemeld was dat het een politieke beslissing was dat ze niet meer terug konden keren. Althans, niet met hun boot: als ze er dure dollars voor over hadden konden ze altijd met een commerciële vervoerder terugkeren, “met 1.000 mensen op een waterbus” zoals een eigenaar klaagde. Bovendien moeten ze gemiddeld 70 dollar liggeld per dag betalen.

De regels van de grensgezondheidsdienst gelden echter niet voor de deelnemers aan de exclusieve Rolex Circuito Atlántico Sur 2022 die deze maand gehouden wordt tussen beide landen. De deelnemers aan deze zeilrace hebben ontheffing gekregen en mogen na een week in Punta del Este gewoon terugkeren naar Argentinië.

Ondertussen ligt de haven van ‘Punta’ zo vol dat er geen waterscooter meer bij kan.

Bron: Lanacion.com.ar

Gerelateerde berichten

Paaseilanders willen toeristen terug

Paaseilanders willen toeristen terug

Goede Vrijdag is voor veel Latijns-Amerikanen het begin van de Heilige Week, Semana Santa, een van de belangrijkste vrije weken van het jaar. Ook veel Chilenen maken zich op om de Paasdagen vrij te nemen en er op uit te trekken, zeker na twee jaar beperkingen vanwege de covid-pandemie. Op Paaseiland, Rapa Nui, valt echter nog niet zo veel te vieren. De afgevaardigde van het eiland in het Chileense parlement, Hotuiti Teao Drago, vroeg minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches eerder deze week om spoedige aandacht voor de situatie in zijn district.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This