Vrije tijd & Toerisme

Argentinië wint na 28 jaar opnieuw de Copa América

12 juli 2021

Redactie

Argentinië won afgelopen zaterdag het Copa América-voetbaltoernooi door gastheer en titelverdediger Brazilië met 1-0 te verslaan in het iconische Maracaná-stadion in Rio de Janeiro. Ángel DiMaría scoorde halverwege de openingshelft.

Het was de eerste grote internationale titel voor elke Argentijnse speler, in het bijzonder teamcaptain Lionel Messi na een verlies in de WK-finale tegen Duitsland in 2014 op dezelfde locatie. Argentinië had voor het laatst de Copa America gewonnen in 1993 door Mexico te verslaan in de laatste wedstrijd die in Ecuador werd gespeeld.

In het Messi-tijdperk bereikte Argentinië de finale in 2007, 2015 en 2016. Tot zaterdag wonnen Messi, DiMaría en Sergio Kun Agüero alleen de Olympische gouden medaille van 2008 met de nationale ploeg.

Voor het eerst in de geschiedenis slaagde Brazilië er niet in om de trofee van een thuis gespeelde Copa América in de wacht te slepen, zoals wel gebeurde in 1919, 1922, 1949, 1989 en 2019.

Na de finale van zondag gingen Argentijnen in elke grote stad de straat op. Velen reden toeterend rond en anderen verzamelden zich rond de traditionele Obelisco van Buenos Aires en andere landelijke pleinen, zich niets aantrekkend van enig coronavirusprotocol of afstand houden.

Het was een symbolische nederlaag voor de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die donderdag tijdens de laatste presidentiële top van Mercosur een 5-0 overwinning voor zijn land had voorspeld. Maar tegelijk was het een overwinning voor hem, omdat hij de Copa wilde huisvesten die oorspronkelijk in zowel Colombia als Argentinië zou plaatsvinden. Colombia werd eerst uitgesloten vanwege politieke onrust en daarna trok Argentinië zich terug als gevolg van de toename van Covid-19-gevallen.

“Ik wil ons fantastische team feliciteren en omhelzen dat ze het land naar de top hebben gebracht. Het Argentijnse volk zal zich altijd herinneren dat ze in tijden van pijn hoop zaaiden en ons enorme vreugde schonken”, schreef de Argentijnse president Alberto Fernández op Twitter.

Brazilië had de twee vorige Copa América-titelbeslissers gewonnen van Argentinië: na strafschoppen (4-2) in 2004 in Peru na een 2-2 gelijkspel en 3-0 in Venezuela in 2007, met een jonge Messi als beginnend speler.

Mercopress

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This