Economie & Ondernemen

Argentinië voegt een miljoen nieuwe armen toe in 2022, tot 39,2% van de bevolking

1 april 2023

Redactie

Volgens de donderdag gepubliceerde index voor de tweede helft van vorig jaar verdient 8,1% van de Argentijnen niet genoeg om voedsel te kopen. Inflatie voorspelt een nog slechter 2023.

Bijna iedereen verliest met de op hol geslagen inflatie van Argentinië, maar het hardst getroffen zijn degenen die het minst hebben. In 2022 steeg de armoede tot 39,2% van de bevolking, ondanks de dalende werkloosheid en de economische groei. De huidige prijsstijgingen doen vermoeden dat het in 2023 nog erger zal worden. Volgens officiële gegevens die donderdag zijn vrijgegeven, zijn kinderen de zwaarst getroffen groep. Een op de twee kinderen onder de 14 jaar leeft in een huishouden met onvoldoende inkomen om basisgoederen zoals voedsel en kleding te kopen en uitgaven in verband met huisvesting, vervoer, onderwijs en gezondheid te doen. Aan de meest kwetsbare kant van de schaal is 8,1 procent van de bevolking behoeftig, d.w.z. dat deze groep niet genoeg heeft voor voedsel.

Alberto Fernández

In totaal is het aantal armen in Argentinië gestegen tot 18 miljoen, één miljoen meer dan medio 2022. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van bijna drie punten in slechts één semester en betekent een ommekeer naar het niveau van medio 2021, toen Argentinië zich begon te herstellen van de covid-19-pandemie. Op het dieptepunt van de economische crisis, veroorzaakt door de gezondheidsbeperkingen, steeg de armoede tot 42%. Het donderdag bekendgemaakte cijfer is slecht nieuws voor de regering van de Peronist Alberto Fernández. Hij kwam in 2019 aan de macht met harde kritiek op zijn voorganger, Mauricio Macri, omdat hij “miljoenen mensen in armoede heeft gestort”, maar zal zijn termijn in december afsluiten met een nog slechtere realiteit.

Het Nationaal Instituut voor Statistiek en Volkstelling meldt in zijn rapport de kloof tussen de stijging van het gezinsinkomen, 37,3% in de tweede helft van 2022, en de stijging van het basisvoedselpakket met 44,4%. Dat is de kern van het probleem. Het gemiddelde inkomen van arme huishoudens bedroeg vorig jaar 83.758 pesos (ongeveer 390 dollar tegen de officiële wisselkoers), terwijl het basisvoedselpakket ongeveer 132.000 pesos (613 dollar) bedroeg. Overheidssubsidies voor de meest achtergestelde bevolking en gratis kantines in arme wijken vormen het laatste vangnet tegen honger in een land waar de voedselprijzen nog sneller stijgen dan de inflatie.

Uit de armoedecijfers blijkt dat in Argentinië het hebben van een baan vandaag de dag niet voldoende is om toegang tot basisgoederen en -diensten te garanderen. De werkloosheid bedraagt 6,3%, maar de arme bevolking bedraagt bijna 40%, zes keer zoveel. Het zwaarst getroffen zijn werknemers zonder contract, die zijn uitgesloten van de door de vakbonden overeengekomen loonsverhogingen en die nog kwetsbaarder zijn dan anderen voor de inflatie, die voor het eerst in drie decennia de 100% heeft overschreden.

Kritiek van de oppositie

Met minder dan een half jaar te gaan voor de voorverkiezingen en met het oog op de presidentsverkiezingen in oktober, heeft het oppositionele blok kritiek geuit op de regering-Fernández. Horacio Rodríguez Larreta, burgemeester van Buenos Aires en presidentskandidaat voor Juntos por el Cambio, is van mening dat de toename van de armoede “de prijs is van slecht regeren”. Voor de leider van het radicalisme in het Lagerhuis, Mario Raúl Negri, is het “de meest rampzalige erfenis” van het regerende Frente de Todos.

De voormalige gouverneur in de provincie Buenos Aires, María Eugenia Vidal, die hoort tot de ‘macristas’,  waarschuwde dat het “een oud gegeven is” omdat “de situatie in 2023 nog ernstiger is”. Vidal benadrukte dat het ongekend is dat met economische groei en het scheppen van banen de armoede toeneemt, en wees op de stijging van de prijzen. “De inflatie drukt de economie van degenen die het slechtst af zijn. Omdat zij degenen zijn die het meest uitgeven aan voedsel, degenen die geen toegang hebben tot krediet, degenen die het meest lijden onder de constante prijsstijgingen van basisgoederen en -diensten,” zei ze in een tekst die ze op haar sociale netwerken plaatste.

De ‘macristas’ schrijven de armoedecijfers als een boemerang toe aan het Peronisme. Het cijfer voor de eerste helft van 2023 wordt in september bekend, maar het staat vast dat het boven de 40% zal liggen, minstens vijf punten hoger dan in 2019, toen Macri’s presidentschap eindigde. Maar ook tijdens zijn regering nam de armoede toe, net als tijdens de tweede termijn van Cristina Fernández de Kirchner. In een poging om deze realiteit te verbergen is de Indec gestopt met het publiceren van deze statistieken.

El País

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This