Politiek & Maatschappij

Argentinië: eerste land ter wereld met verbod op zalmkweek

5 juli 2021

Argentinië is het eerste land ter wereld met een verbod op zalmkweek. De wetgevende macht van de archipel Vuurland heeft unaniem een wet goedgekeurd die het kweken van zalm verbiedt.

De nieuwe wet verbiedt het kweken en de productie van zalmachtigen in wateren die behoren tot het grondgebied van Vuurland, met als doel de bescherming van natuurlijke bronnen, de mariene ecosystemen en het genetisch profiel van in het wild levende zalm.

Deze historische beslissing is het gevolg van een project dat ter stemming werd gebracht door de provinciale volksvertegenwoordiger Pablo Villegas, van de lokale politieke partij Movimiento Popular Fueguino. Samen met lokale en nationale milieuorganisaties werkte hij sinds 2018 aan dit project. Toen werd er gedebatteerd over de installatie van een zalmkwekerij in het Beaglekanaal, een zeestraat gelegen in het uiterste zuiden van Zuid-​Amerika. In dat jaar ondertekende Argentinië een akkoord met Noorwegen om hier een zalmkwekerij op te zetten.

Naar aanleiding van dit project ontstond er vanuit de samenleving weerstand tegen de komst van de zalmkwekerij. Milieuorganisaties, wetenschappers van de Nationale Universiteit van Vuurland, vooraanstaande Argentijnse chefs zoals Narda Lepes en Francis Mallmann, en andere bekende Argentijnen sloegen de handen ineen tegen de komst van de kwekerij. De druk vanuit de samenleving en het werk van het inheemse volk Yagán leidde ertoe dat de zalmkooien die in 2019 in Puerto William waren geïnstalleerd, als illegaal werden bestempeld.

Vervuiling

Het kweken van zalm is een sterk vervuilende activiteit. Zalm krijgt antibiotica en chemicaliën tegen ziekte-uitbraak en parasieten. De chemische middelen komen in het open water terecht en kunnen andere gebieden bereiken, en dus vervuilen. Verder ontsnappen soms kweekzalmen uit de kwekerijen. Zij planten zich voort met wilde zalmen, waardoor het genetisch profiel van de dieren wordt aangetast. De inheemse soorten kunnen hierdoor verdwijnen.

Bronnen: Página 12, El Rebusque, AnimaNaturalis, RFI

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This