Politiek & Maatschappij

Argentijnse scholen onderwerp van politieke strijd

21 april 2021

Wel of niet open in tijden van covid-19

De Argentijnse president Alberto Fernández en de burgemeester van Buenos Aires Horacio Rodríguez Larreta zijn politieke tegenstanders die zich al aan het voorbereiden zijn op de parlementsverkiezingen in oktober van dit jaar. Waar ze kunnen vallen ze elkaar aan. De nieuwe arena is het onderwijs, waar de een de scholen open wil, terwijl de ander sluiting heeft bevolen. Alles in de strijd tegen het coronavirus.

Eind februari zijn de scholen in Argentinië weer open gegaan, na de zomervakantie die vooraf ging aan een lange periode van digitaal onderwijs als gevolg van de wereldwijde pandemie. Maar sinds een maand stijgt het aantal besmetting weer snel. Op 21 maart werden 8.161 Argentijnen positief getest, drie weken later was dit aantal meer dan verdrievoudigd tot 29.472. President Alberto Fernández besloot daarom vorige week dat de scholen in de hoofdstad (waar de besmettingen het snelst toenemen) het fysieke onderwijs weer moesten staken, om zo het aantal verplaatsingen terug te dringen in de hoop de verspreiding van het virus omlaag te brengen.

De volgende dag werd dit besluit aangevochten door de burgemeester van Buenos Aires, lid van de partij van voormalig president Mauricio Macri en Fernández’ politieke tegenstander. Volgens hem toont wetenschappelijk onderzoek aan dat de scholen niet bijdragen aan het verspreiden van covid-19. Hij stapte daarom naar de rechter om de sluiting ongedaan te maken. Nadat het hof van beroep in Buenos Aires het besluit van de president ongeldig had verklaard maakte de burgemeester zondagavond op de televisie bekend dat hij er trots op is te kunnen meedelen dat de scholen de volgende dag weer open zullen gaan.

De president legde zich hier niet bij neer en is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Het hooggerechtshof (de hoogste gerechtelijke instantie in Argentinië) heeft zich erover gebogen en heeft de regering vijf dagen de tijd gegeven om met bewijs te komen dat de tijdelijke sluiting van de scholen noodzakelijk is in de strijd tegen het coronavirus.

Ondertussen is het voor ouders en kinderen totaal onduidelijk of hun specifieke school wel of niet open is. Veel particuliere scholen geven wel fysiek les, terwijl de staatsscholen gesloten blijven. De ouders zijn zelf ook verdeeld. Sommigen juichen de opening van de scholen toe, terwijl anderen handtekeningen verzamelen om de scholen gesloten te houden en hun kinderen uitsluitend online les te laten krijgen.

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This