Economie & Ondernemen

Alles mislukt

15 januari 2022

Recordinflatie in Argentinië over 2021

De peso gekoppeld aan de dollar, vaste tarieven en overeenstemming over lonen en prijzen, dat waren de ‘ankers’ van het Argentijnse anti-inflatiebeleid. Maar als deze maatregelen volgens economen al succes hadden, was dat van korte duur.

Toch was het beleid er niet op gericht de inflatie een halt toe te roepen, maar juist om de prijsstijgingen niet nog sterker te maken dan verwacht. Desondanks was de inflatie over 2021 met 50,9 procent het hoogst sinds 1991.

President Alberto Fernández benoemde verschillende getrouwen op cruciale posten, van wie de belangrijkste waarschijnlijk Miguel Pesce was: als hoofd van de Centrale Bank was hij verantwoordelijk voor het beheersen van de wisselkoersen. Martín Guzmán onderhandelde over tarieven en had als opdracht het effect van loonstijgingen op de inflatie beperkt te houden. En op het ministerie van Binnenlandse Handel waren eerst Paula Español en later Roberto Feletti verantwoordelijk voor een systeem van sancties, boetes en belastingen om de prijzen van producten betaalbaar te houden.

Desondanks werd in februari 2021 al een inflatie van 50 procent voorspeld. Sindsdien stonden alle overheidsmaatregelen in het kader van het niet nog verder uit de hand laten lopen van dit percentage.

De vaste wisselkoers van de peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar had enig stabiliserend effect, maar dat was rond september uitgewerkt, aldus de econoom Claudio Caprarulo.

Hoewel de meeste Argentijnen blij waren met de vastgestelde tarieven voor energie en elektriciteit, creëerde het overheidsbeleid spanningen tussen overheid en producenten. Toch bedroeg de binnenlandse prijsstijging voor brandstof ‘slechts’ 28,3 procent. Dit jaar worden de vaste tarieven echter losgelaten, waardoor de verwachting is dat de prijzen van gas en elektra in januari en februari 2022 alleen al met tussen de 17 en 20 procent zullen stijgen.

Korte termijn vs lange termijn

Minister Guzmán probeerde de verwachte inflatie te verlagen door de loonsverhogingen te temperen. Dit lukte redelijk goed, totdat de sociale onvrede in verkiezingstijd de regering dwong dit beleid los te laten. In de tweede helft van het jaar steeg de inflatie aanzienlijk door de hogere  salarissen.

Volgens Agostina Myronec van Ecolatina betwist niemand het belang van vaste consumentenprijzen op de korte termijn. Problemen ontstaan pas op de lange termijn, als de programma’s aflopen en de prijzen in een klap stijgen. Dat gebeurde in juni vorig jaar, maar onder minister Feletti werden er in oktober weer 20 overeenkomsten voor vaste prijzen aangekondigd. Dit gold onder meer voor farmaceutische producten, de bouw, elektronica, telefoon- en internetkosten. Tot ook deze programma’s weer aflopen, zijn dit echter niet meer dan lapmiddelen.

Al met al vermoeden deskundigen dat de geldontwaarding in Argentinië ook in 2022 hoog zal zijn. Met alle gevolgen voor de koopkracht van de Argentijnen van dien.

Bron: Lanacion.com.ar

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This