Politiek & Maatschappij

Onvriendelijke Maagdeneilanden

18 maart 2022

Rusland zet Caribische territoria op lijst met ‘onvriendelijke landen’

Verschillende Caribische territoria hebben Rusland geërgerd met hun opstelling rond de invasie van Oekraïne. Dat betreft met name de Britse Maagdeneilanden en het eveneens Britse Anguilla. Deze territoria staan inmiddels op de Russische lijst van ‘onvriendelijke landen’. Dat is niet zo onlogisch als het misschien lijkt.

Begin maart vaardigde het Kremlin een lijst uit met ‘onvriendelijke landen’, waaronder de landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Australië. Omdat ook het Verenigd Koninkrijk op de lijst staat, geldt deze automatisch ook voor Britse Overzeese Gebiedsdelen als Anguilla en de Britse Maagdeneilanden. Al deze landen hebben de Russische militaire invasie van Oekraïne veroordeeld en sancties uitgevaardigd tegen de Russische regering, bedrijven en burgers.

De belangrijke offshore bankensector op de Britse Maagdeneilanden had al aangekondigd onderzoek te doen naar de bezittingen van Russen die op de Britse sanctielijst staan. De overheid van de eilanden verklaarde zich bereid volledige medewerking te verlenen aan internationale verzoeken tot informatie. Dat werd in Moskou gezien als een ‘onvriendelijk activiteit’.

Het is nog niet duidelijk of de Russische verklaring ook geldt voor territoria als de Turks en Caicos Eilanden en Montserrat, net zoals de Britse overzeese gebiedsdelen die geacht worden de sanctielijst uit het moederland te volgen.

Andere landen in de regio hebben, als sanctie op de Russische invasie van Oekraïne, de procedure tijdelijk stopgezet waarbij rijke Russen een lokaal paspoort kunnen krijgen in ruil voor investeringen. Het betreft Dominica en buurland Antigua en Barbuda.

Op Bermuda en de Cayman Eilanden staan verschillende schepen geregistreerd van Russische oligarchen met nauwe banden met president Poetin. De regering van de VS heeft al aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de banden van deze individuen met illegale Russische activiteiten, om eventueel beslag te leggen op hun bezittingen.

Bron: caribbean.loopnews.com

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This