Politiek & Maatschappij

Onvriendelijke Maagdeneilanden

18 maart 2022

Rusland zet Caribische territoria op lijst met ‘onvriendelijke landen’

Verschillende Caribische territoria hebben Rusland geërgerd met hun opstelling rond de invasie van Oekraïne. Dat betreft met name de Britse Maagdeneilanden en het eveneens Britse Anguilla. Deze territoria staan inmiddels op de Russische lijst van ‘onvriendelijke landen’. Dat is niet zo onlogisch als het misschien lijkt.

Begin maart vaardigde het Kremlin een lijst uit met ‘onvriendelijke landen’, waaronder de landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Australië. Omdat ook het Verenigd Koninkrijk op de lijst staat, geldt deze automatisch ook voor Britse Overzeese Gebiedsdelen als Anguilla en de Britse Maagdeneilanden. Al deze landen hebben de Russische militaire invasie van Oekraïne veroordeeld en sancties uitgevaardigd tegen de Russische regering, bedrijven en burgers.

De belangrijke offshore bankensector op de Britse Maagdeneilanden had al aangekondigd onderzoek te doen naar de bezittingen van Russen die op de Britse sanctielijst staan. De overheid van de eilanden verklaarde zich bereid volledige medewerking te verlenen aan internationale verzoeken tot informatie. Dat werd in Moskou gezien als een ‘onvriendelijk activiteit’.

Het is nog niet duidelijk of de Russische verklaring ook geldt voor territoria als de Turks en Caicos Eilanden en Montserrat, net zoals de Britse overzeese gebiedsdelen die geacht worden de sanctielijst uit het moederland te volgen.

Andere landen in de regio hebben, als sanctie op de Russische invasie van Oekraïne, de procedure tijdelijk stopgezet waarbij rijke Russen een lokaal paspoort kunnen krijgen in ruil voor investeringen. Het betreft Dominica en buurland Antigua en Barbuda.

Op Bermuda en de Cayman Eilanden staan verschillende schepen geregistreerd van Russische oligarchen met nauwe banden met president Poetin. De regering van de VS heeft al aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de banden van deze individuen met illegale Russische activiteiten, om eventueel beslag te leggen op hun bezittingen.

Bron: caribbean.loopnews.com

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This