Historie

agsdix-null

Medewerkers

agsdix-null

Historie

agsdix-null

Vriend worden

agsdix-null

Vacatures

Het huidige La Chispa is de voortzetting van eerdere Nederlandse en Belgische bladen over Latijns Amerika, die voortkwamen uit de solidariteitsbeweging tegen de militaire dictaturen. In februari 1974 verscheen in Nederland het eerste nummer van het Inca-bulletin (spoedig Chili-bulletin geheten), dat informatie verschafte over de situatie in Chili na de militaire staatgreep van 1973 tegen de regering-Allende. Het was een uitgave van het Chili Komitee Nederland.

Het Chili-bulletin ging over steeds meer Latijns-Amerikaanse landen publiceren en veranderde daarom in 1978 van naam. Het blad heette sindsdien Alerta, een blad over heel Latijns Amerika en de Cariben. In 1981 ging het Latijns Amerikabulletin Revolucíón, een blad met wat grotere en meer theoretische artikelen waarvan in negen jaar 36 nummers waren verschenen, op in Alerta.

Alerta was aanvankelijk een uitgave van een stuk of tien landencomités, zoals het Chili Komitee, het Peru Komitee en het Nicaragua Komitee. Vanaf 1985 werd Alerta uitgegeven door de nieuwe Stichting Alerta en vanaf 1992 was het blad helemaal onafhankelijk van de landencomités.

Kort na de staatsgreep in Chili startte in België een met het Chili-bulletin vergelijkbaar blad, dat later Solidaridad zou gaan heten. Die naam veranderde weer in América Revista, dat in de jaren negentig fuseerde met het nog vrij kort bestaande Nederlandse Midden Amerikatijdschrift La Ventana tot América Ventana.

Per 1 januari 1999 fuseerden het Nederlandse Alerta en het Belgisch-Nederlandse América Ventana tot het huidige La Chispa. Begin 2014 verscheen ons laatste papieren nummer. Online staat La Chispa echter nog steeds garant voor dezelfde journalistieke en betrokken informatie over Latijns Amerika.

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Wij bieden u de mogelijkheid om tegen een scherp tarief uw advertenties op onze website te plaatsen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke maand een nieuwsbrief met actueel nieuws en exclusieve content.

Volg ons op social media

Naast onze website plaatsen wij ook exclusieve content op onze social media kanalen.